Foto: AP Photo / Hani Mohammed / TT.
Foto: AP Photo / Hani Mohammed / TT.

Amerikanska drönarattacker fortsätter i Jemen

"Många är negativa till Houthirebellerna"
2:35 min

Igår uppgav al-Qaida i Jemen att en av deras ledare dödats i en amerikansk drönarattack. Amerikanska militära aktioner i landet har fortsatt trots att Houthirebellerna tagit över. Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén är på plats i Sanaa, Jemen.

De senaste dagarnas överläggningar mellan politiska partier har ännu inte resulterat i någon överenskommelse.

Det råder politiskt maktvakuum i landet och många är oroliga för våld och politiskt kaos. Men i huvudstaden Sanaa pågår vardagen med torsdagskvällarnas sedvanliga bröllop.

Den enda skottlossning som hörts de senaste dagarna i Sanaa är glädjeskotten vid bröllop.

Trots hotande kaos firas bröllop som vanligt - männen för sig, ofta ute på gatan och kvinnorna i stora bröllopssalar bakom lager av draperier så att inga män ska få syn de bara armar och glittrande urringade klänningar som annars döljs bakom svart niqab.

Bland kvinnorna träffar jag Hind som säger att det är lugnt i Sanaa nu när Houthirebellerna har staden i sitt grepp.

– Många jag känner är negativa till Houthirebellerna, men jag har inget att klaga på. Det är bättre med dem vid makten än någon annan, säger Hind.

Inom FN och världssamfundet är oron desto större för vad Jemens maktvakuum kommer att leda till.

Det redan fattiga landet står inför en allvarlig ekonomisk kris efter att Saudiarabien har dragit in sitt finansiella stöd.

På gatorna i Sanaa syns nu Houthirebeller i konfiskerade amerikanska militärfordon.

Unga automatvapenbehängda Houthirebeller, vissa inte mer än 15 år gamla, vinkar förbi bilar i vägspärrar.

USA kan i dag inte redogöra för vad som hänt med den militära utrustning man försett Jemen med sedan 2006.

Enligt uppgift handlar det om fordon, övervakningsutrustning, helikoptrar och transportflyg till ett värde av 400 miljoner dollar, varav en stor andel nu misstänkas ha hamnat i de USA-fientliga Houthirebellernas händer.

Trots det fortsätter de amerikanska drönarattackerna. Den al-Qaida-ledare som senast dödades, 30-årige Sheikh Harith Al Nadhari, var en av dem som på en video hyllade terrorattentatet mot Charlie Hebdo i Paris.

Många bedömare frågar sig hur USA:s drönarattacker kan fortsätta trots att Houthirebellerna styr i Jemens huvudstad.

Innebär det att USA nu koordinerar med rebellerna?

Från amerikansk sida svarar man inte på frågan, men en diplomatisk källa bekräftar för Ekot att USA inte agerar på egen hand i Jemen, utan samordnar sina drönarattacker med en jemenitisk parter, som det heter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".