Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Moderat utredare vill höja a-kassan

Publicerat fredag 6 februari 2015 kl 10.29
Socialförsäkringsutredningen klar efter fyra år
(1:34 min)
Finn Bengtsson
Foto: TT

Finn Bengtsson, moderaternas representant i Socialförsäkringsutredningen, vill att ersättningsnivån i a-kassan ska vara densamma som i sjukförsäkringen. Dessutom bör den räknas upp med inflationen varje år.

– Strukturellt, på sikt, så måste bägge de här försäkringarna ha en form av garanti för prisutvecklingen så att man inte får en försämrad köpkraft, säger Bengtsson.

Socialförsäkringsutredningen, med representanter för samtliga riksdagspartier, har arbetat med en översyn av hela socialförsäkringssystemet i över fyra år. Nu har den haft sitt slutsammanträde men eftersom utredningen inte överlämnas till regeringen förrän den 2 mars är ledamöterna förtegna om vad de kommit fram till.

Under utredningens gång har det dock stått klart att Moderaternas motstånd mot att höja ersättningen i a-kassan varit en svår knäckfråga. När Finn Bengtsson nu uppger att han vill ha en höjning är han samtidigt noga med att påpeka att detta är hans personliga åsikt. Syftet är att få största möjliga enhetlighet mellan socialförsäkringarna.

– Mitt ingångsvärde var att jag ville att de här försäkringarna skulle vara så lika som möjligt. Och eftersom man har den kompensationstypen för sjukförsäkringen så är det rimligt att man har det även i den andra försäkringen så att kompensationen blir så lika som möjligt, säger Bengtsson.

På en fråga från Ekot om det i så fall innebär att a-kassan ska höjas eller sjukersättningen sänkas, eller omd et handlar om att jämka samman ersättningsvivåerna, svarar Finn Bengtsson:

– Jag skulle förmoda att man antingen kan välja att jämka ihop de här försäkringarna, eller möjligtvis höja upp dem. Men det är väl brukligt att man inte försämrar socialförsäkringsskyddet i ett land, utan att man snarast försöker bygga ut det.

Den moderate ordföranden i Socialförsäkringsutredningen, Gunnar Axén, vill inte kommentera innehållet innan regeringen tagit edl av det. Samma sak säger Jan Ericson (M), även han ledamot i utredningen. Men han berättar att det skett positionsförändringar i den moderata politiken under arbetets gång, så som det brukar göra i parlamentariska utredningar:

-- Moderaterna har en politik för alla politikområden, som är tagna på stämmor och olika sätt i partiet. Nu har vi en parlamentarisk utredning där vi försöker hitta vägar framåt, både där vi kompromissar med andra partier och där vi kanske också gör förflyttningar från moderat sida. Och det är ju vi som sitter i utredningen som i så fall gör positionsförändringar. Sedan kan de vara mer eller mindre förankrat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".