Romer, tiggare
Foto: TT

Läget sämre för Sveriges romer

"Antiziganismen ligger latent"
1:07 min

Vid en presskonferens i Stockholm i dag så presenterade kommissionen mot antiziganism sin rapport om situationen för romerna i dag i Sverige. Enligt Soraya Post, som är ledamot i kommissionen, så har läget förvärrats bara de senaste åren.

– Antiziganismen ligger latent. Sen går det i vågor, när det blir lite bättre och sedan sämre. Jag skulle vilja påstå att läget har förvärrats katastrofalt de senaste fyra åren, säger kommissionsledamoten Soraya Post.

Detta får konsekvenser, menar kommissionsledamoten Soraya Post. Bland annat upplevs attityderna mot romerna ha förvärrats. De märker det i affären, i restauranger och caféer, där väktare konterollerar dem och kanske till och med avvisar dem.

Inte minst beror det på myndigheternas agerande, menar hon. Exempelvis det så kallade romregistret hos Skånepolisen, som Dagens Nyheter avslöjade 2013.

– Det rättfärdigar dåligt uppförande mot romer när myndigheterna beter sig illa, säger hon.

Något som romerna i Sverige behöver är, enligt kommissionens rapport, en institution dit de kan vända sig för råd och stöd. Efterfrågan är stor, har kommissionen märkt, och en instans som bygger på delaktighet och medbestämmande skulle därför behövas.

Det finns en förtroendeklyfta mellan Sveriges romer och myndigheterna. De litar helt enkelt inte på att samhället tar deras klagomål och åsikter på allvar, säger kommissionens ordförande Thomas Hammarberg.

– Tyvärr är det så att många romer i dag fortfarande tycker att de måste dölja att de är romer. En del har till och med bytt namn. Så det är ett varningstecken att detta inte är bra hanterat av majoritetsbefolkningen och de svenska myndigheterna, säger Thomas Hammarberg.

Vad krävs då?

– Det krävs att när det är klagomål så gör man en schysst genomgång av klagomålet. Och när det är kränkningar så ska det bli en upprättelse för dem som drabbats.

Thomas Hammarberg menar ändå att sett över en längre tid så är situationen något bättre i dag.

– Om man jämför med vad som hände i mitten av förra seklet så är det bättre nu, även om vi tycker att det skulle vara bra med en officiell ursäkt med de romska grupperna här, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".