Jobbsökande på arbetsförmedlingen. Foto: Bertil Ericsson/TT
Jobbsökande på arbetsförmedlingen. Foto: Bertil Ericsson/TT

Moderaterna i utredning vill höja a-kassan

Vi kompromissar med andra partier
1:50 min

En omsvängning kan vara på gång inom Moderaterna när det gäller a-kassan. Den officiella partilinjen är att taket i a-kassan inte ska höjas, men enligt uppgifter till Ekot är Moderaterna i socialförsäkringsutredningen för ett höjt tak.

Jan Ericson är moderat riksdagsledamot och en av partiets representanter i utredningen.

– Moderaterna har en politik på alla områden som är tagen på olika stämmor och så av partiet. Nu har vi en parlamentarisk utredning där vi försöker hitta vägar framåt, både där vi kompromissar med andra partier och kanske också gör förflyttningar från moderat sida, säger Jan Ericson.

I socialförsäkringsutredningen sitter alla riksdagspartier. Efter fyra års jobb har utredningen nu haft sitt sista möte. Under utredningens gång har Moderaternas motstånd mot att höja ersättningen i a-kassan varit en knäckfråga. Men enligt uppgift till Ekot och andra medier ska partierna i utredningen nu vara överens om taket bör höjas, och att a-kassan ska räknas upp varje år.

I dag ligger taket på 18 700 kronor i månaden för att en arbetslös ska få ut 80 procent av lönen i a-kassa. Det innebär att var tionde arbetslös ungefär får ut 80 procent av sin lön i ersättning.

Även om Moderaterna i socialförsäkringsutredningen svänger säger Moderaterna centralt att partilinjen ligger fast, och att a-kassan inte ska höjas.

– Moderaternas hållning är tydlig och har varit så under flera år. Vi värnar arbetslinjen och vill att det ska löna sig bättre att arbeta. Det är vår tydliga hållning både nu och framöver, säger Johan Forsell, moderat och vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Kan Moderaterna ha en inriktning i utredningen och en annan när det gäller politiken?

– Jag tror man gör klokt i att avvakta att utredningen presenteras innan man drar alltför stora slutsatser, säger han.

Senast den 2 mars ska socialförsäkringsutredningen lämnas över till regeringen och före dess säger utredningens ordförande Gunnar Axén, också han moderat, att han inte kommenterar innehållet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".