Fredrik Furtenbach, Sveriges Radio Ekot, november 2014. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.

Furtenbach: Därför kommer a-kassan höjas

Den statliga socialförsäkringsutredningen vill att taket i a-kassan ska höjas. Kommer det att bli så då?

Med all sannolikhet ja.

Men det beror inte på utredningen, utan på att den rödgröna regeringen vill det. Den har tidigare föreslagit att de som tjänar upp till 25 000 kronor i månaden ska få ut 80 procent av lönen under de första hundra dagarna. Och eftersom regeringen och alliansen gjorde upp i december om att en minoritetsregering ska få igenom sin budget lär det bli så.

Det som hänt nu är att de moderata politikerna i utredningen av allt att döma accepterat att a-kassan måste höjas med tiden. Men det är högst osäkert vad det är värt. Partiledningen har inte velat se höjd a-kassa, utan tvärtom skurit ner den. Moderaterna gick så sent som i höstas till val mot att höja "bidrag".

Intrycket är att moderaterna i utredningen kunnat acceptera formuleringar om höjt tak i a-kassan för att det handlar om okonkreta skrivningar om något som bör ske i framtiden.

Är moderaterna överens med de andra allianspartierna om a-kassan?

De enades ju i regeringsställning, men ser ändå olika på a-kassan. Folkpartiet, centern och kristdemokraterna har alla föreslagit högre a-kassa. Det är väl troligen en del av bakgrunden till att moderaterna i utredningen accepterar det.

Vad är argumenten för och emot höjd a-kassa?

De som vill höja a-kassan brukar peka på att den högsta ersättningen legat still så länge att den är svår att leva ett drägligt liv på, färre än en av 10 får i dag ut 80 procent av sin lön om han eller hon blir av med jobbet. A-kassan höjdes förr i takt med ökade priser, men det systemet finns inte längre.

De som är emot att höja a-kassan pekar förstås på att det är dyrt, och att pengarna kan användas till annat. Förre finansministern Anders Borg brukade också hävda att höjd a-kassa skulle ge högre arbetslöshet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".