Macie Gans Larsson, Elis Linder Ärfström
1 av 2
Elis Linder Ärfström och Macie Gans Larsson. Foto: SR
Melodifestivalen
2 av 2
Foto: TT

Barnen laddar inför Melodifestivalen 2015

"Det är samma sak om och om igen"
1:45 min

Nu drar melodifestivalen igång igen. Med start i morgon och varje lördag fram till mitten av mars kommer artisterna strida om tv-tittarnas röster.

Förra årets arrangemang tappade stort i tittarsiffror och nu är frågan hur det blir i år. Macie Gans Larsson som går i fyran på Adolf Fredriks musikklasser i Stockholm ser fram emot att festivalen drar igång.

– Det är kul – yey, säger Macie Gans Larsson.

Vilken är den bästa melodifestivallåt som du minns?

– Det kanske är Waterloo med Abba, säger Macie Gans Larsson.

Hur kommer du att ladda upp?

– Jag kommer antagligen göra popcorn. Och så kommer jag äta mat framför teven, och kanske lite glass, säger Elis Linder Ärfström.

Elis Linder Ärfström är inte ensam om att ladda upp med snacks och glass framför teven när melodifestivalen drar igång i Göteborg i morgon. Melodifestivalen är numera en institution i Sverige. Den älskas av många och hatas av en del.

Förra året rasade tittarsiffrorna för Melodifestivalen och kritik mot att det är för många deltävlingar och för utdraget har hörts. I år blir det en artist mindre i varje deltävling och man kommer kunna rösta via en app och inte bara via telefon. Men annars är det i stort sett samma upplägg som tidigare år med fyra deltävlingar, andra chansen och till sist final den 14 mars.

Bland de äldre eleverna på Adolf Fredrik märks en viss mättnad. Nora Kettner kommer att följa tävlingen, men efterlyser lite förnyelse:

– Det är samma sak om och om igen, nästan lite uttråkande, säger hon.

Vad skulle du önska dig i stället?

– Kanske att man förnyade det, inte hade samma låtskrivare eller att man gör det på ett nytt sätt. Eller bara dra in lite nya artister och inte bara de gamla kändisarna utan få in lite nya och fräscha, vilket man gör vissa år, men inte alltid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".