Lastbilar långtradare stölder. Foto: TT
Foto: TT

Polisen på väg att spränga stor europeisk lastbilsliga

Lastbilarna går bland annat till forna Sovjetrepubliker
2:12 min

En stor liga misstänks ha stulit upp emot ett par hundra lastbilar och långtradare med släp i Europa de senaste åren. De tros ha kommit över mellan 30 och 40 lastfordon i Sverige. Nu är polisen ligan på spåren.

– Det är ju södra Sverige det handlar om. Man stjäl dem och sedan kör man ut dem rätt omedelbart efter. Man använder sig av kurirer, alltså chaufförer som får betalt för att köra ut dem. Så de som stjäl är ofta inte samma som kör ut fordonen, säger Håkan Carlsson, chef för polisens nationella transportsäkerhetsgrupp.

Det rör sig om stora pengar. Långtradarna och lastbilarna som stulits i Sverige är nästan uteslutande nya Volvo-fordon, och kan vara värda ett par miljoner kronor styck.

Om misstankarna stämmer, att ligan stulit uppemot ett par hundra fordon, så kan det handla om hundratals miljoner kronor i värden som fördelas inom det kriminella nätverket ända ner till chaufförerna.

– Om vi tittar på chaufförerna som får i uppdrag att köra ut till exempel en stulen lastbil så handlar det om tre hundra till fem hundra euro, kanske några hundra euro till. De får ofta ta över det här fordonet någonstans i Sverige och sedan kör dom det till en destination någonstans, säger Håkan Carlsson.

Men sedan finns de som tjänar betydligt högre belopp, högre upp i näringskedjan?

– Det är de som sitter i toppen, och de har folk som sysslar med att stjäla. De har folk som transporterar och kör som kurirer. Sedan sitter de själva och organiserar bara, försäljningar och så vidare.

Det är alltså en internationell härva. Enligt kriminalinspektör Jan- Erik Heed, som handlägger ärendet, går lastbilarna bland annat till forna Sovjetrepubliker.

I dag sitter fyra personer häktade i Frankrike. I Sverige är ett antal häktade i sin frånvaro, och Jan Erik Heed tror det kommer väckas åtal under våren.

Samtidigt ökar antalet stölder av lastfordon i Sverige, i fjol anmäldes 467 stycken. För åkarna, som blir av med sina lastbilar eller långtradare med släp, kan konsekvenserna av varje stöld bli omfattande, säger kommissarie Håkan Carlsson:

– Om jag får bilen stulen, så är det inte bara att jag blir av med bilen och får ersättning från försäkringsbolaget utan jag förlorar transportuppdrag och det kommer kosta en förfärlig massa pengar, även om man nu hittar den här bilen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".