Mycket snö i luften och man kan skymta två människor.
Foto: TT.

Klass 2-varning för storm i fjällen

"Kan innebära fara att ge sig ut"
2:20 min

SMHI varnar för mycket besvärligt väder i norra Norrland under lördagsdygnet med hårda vindar i kombination med snöfall. Mest kommer det att blåsa i mellersta Lapplandsfjällen.

SMHI har gått ut med en klass 2-varning för Lapplandsfjällen i helgen, det gäller både Västerbottens och Norrbottens län.

En klass 2-varning innebär att vädret kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. För fjällen innebär en klass 2-varning medelvind på över 25 m/s, omöjligt att förflytta sig gående och obefintlig sikt vid lös snö.

– Vi räknar med de starkaste vindarna i mellersta Lapplandsfjällen där ser det ut som om det kommer bli mellan 25-30 m/s, alltså stormstyrka, i medelvind, säger Eva Strandberg meteorolog på SMHI.

I hela fjällkedjan är det en kombination av blåst och snö som kan ställa till det.

Ska man undvika att gå ut?

– Jag vill ogärna tala om för folk hur de ska bete sig men vädret kommer att vara sådant att det kan innebära fara att ge sig ut, säger Eva Strandberg.

Norra Norge förbereder sig på orkanvindar. Under lördagen väntas vindbyar på mellan 30 och 40 sekundmeter, skriver NRK. Orkanen har fått namnet Ole.

På den svenska sidan kan det bli snödrev och dålig sikt. Vindstyrkorna kan bli så kraftiga att de fäller träd och föremål kan flyga omkring i luften vilket kan göra det farligt att befinna sig ute.

– Redan under lördag morgon kommer det märkas att det börjat blåsa men allra blåsigast väntas under lördag eftermiddag, kväll och natten mot söndag, säger Eva Strandberg.

På söndagen ska det mesta av ovädret ha dragit bort.

Förutom fjällkedjan gäller klass 1-varning för övriga delar av Västerbotten och Norrbottens län. Där kan vinden också nå stormstyrka i vindbyarna, enligt SMHI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".