Tre män på en trottoar i Timbuktu, Mali. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio
Vardagen håller sakta på att återvända i stridernas Timbuktu i Mali. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio

Timbuktu hårt drabbat av oron i Mali

"Överallt ser man spåren av islamisternas härjningar"
1:40 min

De senaste årens oro i Mali har drabbat den välkända staden Timbuktu hårt. Sveriges Radios Richard Myrenberg har varit där.

För knappt tre år sedan intogs Timbuktu av separatister och islamister som införde ett hårt styre. Först tio månader senare befriades staden av franska och maliska styrkor. Idag är en stor FN-styrka på plats, och lokalbefolkningen hyser en försiktig optimism.

Chauffören Sidi Mahmoud sitter vid ett enkelt litet fik och pekar bort mot den lilla moskén bredvid. När den ismalistiska rörelsen Ansar Dine var här förstörde de porten i muren in till moskén. Sidi Mahmoud vet fortfarande inte varför de gjorde det.

– De hade väl sina skäl, att det inte ska vara stängt till moskén kanske, spekulerar han.

Porten är fortfarande inte lagad och överallt i staden ser man spåren av islamisternas härjningar, bland annat har flera begravningsplatser systematiskt förstörts. Där det en gång stod gravstenar ser det nu ut som ett grustag.

– Vi kände oss instänga då, säger Sidi Mahmoud. Få vågade sig ut och folk var rädda, säger han.

Nu har FN cirka 2000 man på plats i Timbuktu, dessutom finns den maliska armén här och läget är betydligt stabilare. Men turismen, som förut var en viktig inkomstkälla är fortsatt helt död och ekonomin har inte tagit fart. Arbetslösheten är hög, säger Sidi Mahmoud, som ändå känner sig tryggare nu när FN är på plats:

– Nu när FN-styrkan finns här och patrullerar så kan folk röra sig fritt igen, säger han. Det är bättre än under "krisen", som han kallar tiden då islamisterna hade kontroll över staden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".