Statoils vd Eldar Sætre. Foto: TT
Statoils vd Eldar Sætre. Foto: TT

Stora nedskrivningar och lågt oljepris tynger Statoil

Vd " Vi måste vara förberedda på en längre tid med lågt oljepris"
1:31 min

Den norska oljejätten Statoil redovisar en stor nettoförlust för förra årets fjärde kvartal, som tyngs av nedskrivningar på över 20 miljarder norska kronor. Det låga oljepriset är förstås ett sänke men bolagets vd Eldar Saetre vill inte spekulera priset på olja framöver.

– Jag har ingen kristallkula och vet inte vad som händer med oljepriset. Vi måste vara förberedda på en längre tid med ett lågt oljepris, säger han på en press- och analytikerträff.

Därför ska nu Statoil både minska sina investeringar och kostnader rejält. Under kvartalet gjorde Statoil nedskrivningar på 21 miljarder kronor vilket gav en nettoförlust på 9 miljarder kronor. Teodor Sveen Nilsen oljeanalytiker på Swedbank konstaterar att det finns handlar om två orsaker:

– Huvudsakligen är det de fallande oljepriser och nedskrivningar på verksamheten i Nordamerika, säger han.

När engångsposter är borträknade gjorde Statoil en rörelsevinst på 27 miljarder och bolaget planerar att dela ut pengar till aktieägarna under året, som tidigare utlovat. Samtidigt pågår ett stort sparprogram redan och enligt Statoil måste det nu sparas mer. Oljepriset har ju halverats sedan juni förra året.

På Swedbank konstaterar Teodor Sveen Nilsson att Statoil redan gjorde stora uppsägningar bland personal förra året och att det kan komma mer.

– Jag tror att de kommer fortsätta under 2015 men kanske i mindre omfattning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".