Angela Merkel kliver av planet i Moskva. Foto: Ivan Sekretarev/TT
Angela Merkel kliver av planet i Moskva. Foto: Ivan Sekretarev/TT

Merkel och Hollande i möte med Putin – inga tecken på genombrott

"Inga som helst tecken på något genombrott"
1:37 min

Tyska förbundskanslern Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande sitter på fredagskvällen i möte med den ryske presidenten Vladimir Putin för att diskutera en fredsplan för Ukraina. Men förhoppningarna inför mötet är inte alltför stora.

– Det finns ännu så länge inga som helst tecken på något genombrott, sa Merkels presstalesman tidigare idag och angav därmed tonen inför mötet.

Igår var Merkel och Hollande i Kiev och hade ett långt möte med president Petro Porosjenko. Det är ännu inte känt vad deras så kallade fredsplan går ut på men det verkar inte vara några i grunden nya förslag de har att komma med.

Men det faktum att Merkel nu kommit till Moskva för förhandlingar direkt med Putin kan tolkas som att hon tror att det åtminstone finns någon möjlighet att hitta en öppning.

Om det inte handlar om desperation. För situationen i östra Ukraina har på kort tid försämrats dramatiskt i och med att de ryskstödda separatisterna gått till anfall och utvidgat sitt område. Om det är en strategisk offensiv eller mer ett sätt att stärka sig inför eventuella förhandlingar är ännu oklart.

De hårdaste striderna har på senare tid varit runt staden Debaltseve där det råder något av en humanitär katastrof. Idag har det dock varit en kortvarig vapenvila så att civilpersoner har kunnat lämna området.

Ukrainakriget är också i centrum på den årliga säkerhetskonferensen i München som inleddes idag. Imorgon kommer utrikesministrarna från USA och Ryssland, John Kerry och Sergej Lavrov, till konferensen och de kommer att sitta ner för förhandlingar om Ukraina.

Lavrov ska också möta Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Det är Ryssland som har hela ansvaret för den katastrofala situationen i Ukraina, sa Jens Stoltenberg när han tidigare idag öppnade konferensen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".