Bilden visar Jan Ivarsson, bosatt i området Erlandsdal i Svedala. Han och hans grannar har stämt Myresjöhus för att ha byggt husen med enstegstätade fasader, en metod som innebär risk för fuktskador. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Jan Ivarsson hoppas att byggbranschen drar lärdom. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

Fasader med fuktrisk prövas av HD

"Idag hade man säkert googlat mycket mer och läst på om olika tekniker"
2:24 min

När husen på Erlandsdal i Svedala byggdes för 15 år sedan var det en fackmässig metod att sätta fasadputsen direkt på underlaget, utan luftväxling. I dag är metoden utdömd. Nu prövar HD om byggföretaget Myresjöhus kan hållas ansvarigt för fuktskadorna.

Husen som HD:s prövning gäller byggdes mellan 1999 och 2003. De har alla enstegstätade fasader, som var en vanlig metod då. Liknande fasader finns på uppemot 20 000 småhus i landet.

– I dag hade man säkert googlat mycket mer och läst på om olika tekniker. Speciellt med den här dåliga erfarenheten man har fått, att det inte finns någon garanti att bara för att man köper något som är hyfsat nytt, att det skulle vara bra, säger Jan Ivarsson, en av de 32 husägare som har stämt Myresjöhus.

År 2007 larmade Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP om att metoden innebar risk för fukt och mögel. Numer anses den inte längre vara fackmässig. Fuktmätningar som har gjorts på husen i Erlandsdal har visat att de riskerar skador.

Tingsrätten gav husägarna rätt mot Myresjöhus, men hovrätten ansåg inte att bolaget kunde hållas ansvarigt för att ha använt en metod som först i efterhand inte visade sig fungera. Myresjöhus advokat Peter Savin anser att hovrätten dömde rätt som lagen ser ut nu.

– Jag ser detta som ett lagstiftningsproblem. Det är inget problem för branschen. Utan det är lagstiftaren som måste ta ställning till vad som ska hända när vi får den här typen av stora frågetecken kring olika byggkonstruktioner, säger Peter Savin.

Högsta Domstolen ska nu pröva om det var fel i sig att använda metoden med enstegstätning. Om husägarna vinner kan det betyda att kraven skärps på byggbranschen att bättre testa de metoder de använder.

– Jag hoppas att hela branschen drar lärdom av detta och faktiskt låter långtidstesta hela konstruktioner innan man sätter in nya tekniker på det här sättet, säger Jan Ivarsson.

Konsumentombudsmannen Gunnar Larsson bistår husägarna i Högsta Domstolen och tar kostnaderna för advokaterna. Han tror att de vinner målet, men anser att det måste få följder om de förlorar.

– Då är det en uppenbar lucka i konsumentskyddet i den här branschen. Då tror jag att både jag som Konsumentombudsman och många med mig inklusive riksdag och regering får ta sig en funderare på hur man ska stärka konsumentskyddet, säger Gunnar Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".