Foto: Alexander Zemlianichenko/TT
Foto: Alexander Zemlianichenko/TT

"Konstruktiva" samtal i Moskva

Inga verkliga framsteg i fredsförsöken
1:20 min

Toppmötet i Moskva om Ukrainakrisen är avslutat. Mötet mellan ledarna för Tyskland, Frankrike och Ryssland pågick i fem timmar på fredagen. Men det är osäkert om några verkliga framsteg gjorts när det gäller att enas om en ny fredsplan.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande har lämnat Kreml och är på väg hem, meddelas det officiellt från Moskva.

Varken förbundskansler Angela Merkel, president Francoise Hollande eller ryske presidenten Vladimir Putin gjorde några uttalanden efter samtalen, vilket brukar vara ett tecken på att man inte nått enighet.

Men i det här fallet kan det handla om att mötet helt enkelt slutade först sent på natten.

Putins talesman hävdade att samtalen hade varit konstruktiva och att man hade kommit överens om några riktlinjer för hur kriget i östra Ukraina ska stoppas.

Merkels talesman sa att man ska arbeta vidare på ett förslag om hur den tidigare vapenvilan ska befästas.

Samtalen ägde rum mot bakgrund av att läget i östra Ukraina försämrats avsevärt de senaste veckorna, främst beroende på att de ryskstödda separatisterna inlett en ny offensiv.

Enligt Putins presstalesman är de tre ledarnas nästa steg i fredsförsöken en ny omgång överläggningar per telefon på söndag där man kommer att fortsätta samtalen.

Så ska även den ukrainske presidenten Petro Porosjenko medverka.

Innan dess kommer den ryska utrikesministern Sergej Lavrov imorgon att träffa sin amerikanske kollega John Kerry, det sker vid den pågående säkerhetskonferensen i München. Även där kommer läget i Ukraina att vara huvudfrågan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".