Foto: Pontus Lundahl / TT.
1 av 2
Foto: Pontus Lundahl / TT.
Foto: Berit Roald / TT.
2 av 2
Foto: Berit Roald / TT.

Inbrotten ökar under sportlovet

"De kriminella som sysslar med sådant här vet ju att många är bortresta"
1:40 min

Nästa vecka är det sportlov i delar av västra Sverige. I flera län har antalet inbrott ökat kraftigt i februari och i Jönköpings län gör polisen nu en specialsatsning nästa vecka.

– De kriminella som sysslar med sådant här vet ju att många är bortresta under sportlovsveckan och det kanske syns också. Att det är mörkt i huset och oskottad snö framför, och det är riskfritt, säger Lennart Leijon, operativt ansvarig polis i Jönköping.

Nästa vecka är Göteborg, Sjuhärad, Skaraborg och Jönköpings län först ut i landet med sportlov. och när februari är slut har hela södra och mellersta Sverige haft lov.

Polisen Lennart Leijon har själv för några år sen drabbats av inbrott.

– Vi hade faktiskt varit på en sportlovsresa och kommer hem och känner att det är väldigt kallt i huset och sen kommer man ner på undervåningen och då har man kastat in en sten genom ett fönster och gått in den vägen. Det är en oerhörd kränkning egentligen att någon tagit sig rätten att gå in i mitt hem och tillgripa mina saker, säger han.

De månader då flest inbrott sker brukar vara november och december.

Men februari tillhör de månader inbrotten ökar mer än under flera andra månader under de senaste fem åren.

Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet.

Under året som helhet har de anmälda bostadsinbrotten ökat med nio procent - i februari är ökningen 15 procent.

I vissa län syns en kraftigt ökning i februari - exempelvis i Gävleborg, Värmland, Östergötland och Jönköpings län där polisen i år gör en extra satsning.

– All yttre personal fokuserar på just att jobba mot och förebygga inbrott. Hur vi jobbar vill jag givetvis inte informera om men vi vill att alla ska vara vaksamma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".