Vattenläcka utanför centralstationen i Lund. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
1 av 2
Vattenläcka utanför centralstationen i Lund. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Foto: TT
2 av 2
Foto: TT

En död och flera skadade efter vattenläcka

En man omkom och tre personer skadades när de blev påkörda av en skenande buss i Lund i går kväll.

Olyckan inträffade i samband med att en vattenledning sprang läck på St Laurentiegatan och stora mängde skållhett vatten forsade fram ner mot Centralstationen. Ytterligare fyra personer fick brännskador av vattnet.

Abdelkader Fahim såg när bussen som skenade:

– Jag såg en tjej som flög iväg, säger han. Det var inte roligt, när jag kom ut skrek tjejerna, jag var chockad. Busschauffören körde fort, 30 km i timmen, säger Abdelkader Fahim som driver en restaurang på Bangatan i centrala Lund.

Varför bussen skenade vet man inte, säger polisens kommunikatör Nils Norling. Men en man dog och tre skadades alltså men inte allvarligt enligt Norling.

Chauffören chockades och fick föras till sjukhus för kontroll och är i nuläget inte misstänkt för något brott. Polisen har hört såväl chauffören som flera vittnen och bussen är tagen i beslag och ska undersökas.

Om vattenläckan och dimman hade något med bussolyckan att göra vet man alltså inte. Men själva läckan inträffade vid sextiden igår kväll och vatten trängde upp och forsade ner längs Sankt Laurentigatan mot centralstationen.

Och när det skållheta vattnet kom upp i den kalla luften bildades tät dimma. Fyra personer fick brännskador av vattnet.

Vid elvatiden på kvällen hade det mesta runnit undan men det ångade ännu ur de vattenpölar som bildats.

Något liknande har man inte varit med om förut säger Michael Widing, som är kommunikationschef på Kraftringen i Lund. Han säger att företaget inte vet vad som orskat läckan. 

– Det är väldigt beklagligt, säger Michael Widing.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".