Den tyska förbundskanslern Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande åkte hem direkt efter mötet med Vladimir Putin utan att ge några kommentarer.
Den tyska förbundskanslern Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande åkte hem direkt efter mötet med Vladimir Putin utan att ge några kommentar. Foto: TT/Maxim Zmeyev, Pooler.

Konstruktiva samtal om Ukraina

Överens på vissa punkter
1:24 min

Ledarna för Tyskland, Frankrike och Ryssland satt långt in på natten i ett möte där de försökte komma överens om en väg att få slut på striderna i östra Ukraina som blivit allt intensivare.

Vad de konkret enades om är inte känt men samtalen beskrivs ändå som konstruktiva.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande åkte hem direkt efter mötet med Vladimir Putin utan att ge några kommentarer.

Men både från den franska och ryska sidan sas det efteråt att de nära fem timmar långa samtalen hade varit konstruktiva och innehållsrika.

Merkels talesman sa att man kommit överens om vissa riktlinjer för att se till att vapenvilan som proklamerades i Minska ska börja fungera. Vad det konkret innebär är inte känt så det är ännu för tidigt att säga om mötet verkligen innebar något framsteg.

Det var första gången som Merkel, som anses ha en nyckelroll, for direkt till Moskva för samtal om Ukrainakriget; Putin förnekar att Ryssland är inblandat men Merkel och väst menar att det är helt klart att det är Ryssland som underblåser striderna.

Igår var det en temporär vapenvila så att civilpersoner kunde lämna staden Debaltseve som är under attack från de ryskstödda separatisterna.

På söndag ska kontakterna fortsätta med telefonöverläggningar mellan Merkel, Hollande och Putin och då ska också Ukrainas president Petro Porosjenko delta.

Ytterligare ett tillfälle att försöka få stopp på striderna i Ukraina blir idag när utrikesministrarna från Ryssland och USA, Sergej Lavrov och John Kerry, möts i Munchen på de pågående säkerhetskonferensen där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".