Snökanoner drabbar Östsverige
Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Utökad stormvarning i norra Norrland

Täta snöbyar och stormvindar får SMHI att varna allmänheten för hårt väder. En klass 2-varning gäller för Lapplandsfjällen och varningen har utökats till Västerbottens och Norrbottens inland.

Från mitt på dagen, i eftermiddag och i kväll väntas det blåsa som mest innan lågtrycket drar vidare österut. En klass 2-varning innebär att vädret kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

– Redan nu blåser det orkan i byarna på kustnära stationer på den norska sidan, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Orkan innebär vindar på 33 m/s. I Lapplandsfjällen kan det blåsa storm, över 25 m/s, i medelvind, och mätstationen Stora Sjöfallet i norra Lapplandsfjällen har under förmiddagen uppmätt stormbyar.

Också längre söderut, i Jämtlands och Härjedalsfjällen, väntas mycket hård vind i kombination med täta snöbyar som kan leda till problem. Där, och från Västernorrland och norrut längs kusten, gäller en klass 1-varning.

När vindarna avtar i norr från i natt väntas också blåsigt väder längre söderut.

– Till exempel har vi utfärdat en klass 1-varing för Gotland under söndag morgon och förmiddag, säger Sandra Andersson.

Ovädret har inte orsakat några skador, enligt polisen i Västerbotten och Norrbotten. Riksväg 95 är avstängd vid Merkenäs nära norska gränsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".