Den tyska förbundskanslern Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande åkte hem direkt efter mötet med Vladimir Putin utan att ge några kommentarer.
Merkel, Putin och Hollande. Foto: TT/Maxim Zmeyev, Pooler.

Merkel om fredssamtalen: Osäkert men värt att pröva

Merkel kommenterar samtalen
1:37 min

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel tonade idag ner betydelsen av vad hon och Rysslands president Vladimir Putin kom fram till i natt sitt möte om att få slut på Ukrainakriget

Merkel kom med sin första kommentar om mötet när hon idag framträdde inför den internationella säkerhetskonferensen i Munchen. Hon uteslöt återigen att Tyskland kan tänka sig att skicka vapen till Ukraina.

– Det är osäkert om mötet med Putin kommer att innebära någon framgång men jag och president Hollande anser i varje fall att det är värt att försöka, sa Merkel. Hon och Hollande mötte Putin in på småtimmarna i Moskva för ett mer än fyra timmar långt möte.

Efter det sa alla tre parter att samtalen hade varit konstruktiva men mer exakt vad de kom överens om är inte känt och Merkel kom inte mer några förtydliganden i sitt framträdande i Munchen. Förbundskanslern fick flera frågor om det inte är dags nu att skicka vapen till den ukrainska regeringen men hon avvisade återigen den linjen.

– Det finns ingen militär lösning på krisen, sa Merkel, vi måste fokusera på diplomati och ekonomiska sanktioner som är västs styrka, men jag förstår debatten om vapen, tillade hon.

I USA höjs nu fler och fler röster om vapenleveranser och möjligen börjar det bli en klyfta här mellan USA och åtminstone Tyskland och Frankrike. Hur stor den eventuella skillnaden är kommer kanske framgå i eftermiddag när USAs vicepresident Joe Biden kommer att tala.

I publiken under Merkels anförande satt Ukrainas president Petro Porosjenko och lyssnade, han kommer att framträda senare under dagen då också den andra sidan kommer att få ordet genom den ryske utrikesministern Sergej Lavrov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".