USA:s president Barack Obama. Foto: Carolyn Kaster/AP.
Foto: Carolyn Kaster/AP.

Obama presenterar ny strategi för nationell säkerhet

Har fått kritik för att sakna strategi
3:41 min

President Barack Obama har uppdaterat sin strategi för USA:s säkerhet. I ett dokument till kongressen skriver han att de utmaningar USA står inför kräver "strategiskt tålamod och uthållighet"

Barack Obama har fått hård kritik för att inte ha någon strategi för USA:s säkerhet, alternativt fel strategi.

Oftast tycker presidentens kritiker att han är för försiktig att engagera USA, till exempel i Syrien eller Ukraina. De menar att Obama devalverar USA:s roll i världen.

Själv har han sagt att frågan inte är om USA ska leda, utan hur de ska göra det. I går presenterade Obamas nationella säkerhetsrådgivare, Susan Rice, strategin på en tankesmedja i Washington.

Rice sade då att det inte bara handlar om när USA borde ha börjat stödja Assads motståndare i Syrien, eller om USA ska hjälpa Ukraina med vapen. Den nationella säkerhetstrategin är bredare, sade Rice.

– Med den här nationella säkerhetsstrategin stakar vi ut en mycket större roll för USA i att forma världen, sade hon.

Strategidokumentet är beställt av kongressen, försenat och manglat genom alla tänkbara instanser i administrationen, och räknar upp flera hot som strategiska för USAs säkerhet, men utan inbördes rangordning.

Det handlar om attacker mot USA eller dess allierade, global ekonomisk kris, kärnvapenhot eller andra massförstörelsevapen, global smittspridning, klimatförändringar och störningar på energimarknaden finns med på listan.

President Obama skriver i inledningen om så kallat strategiskt tålamod, men några närmare förklaringar av vad begreppet innebär förekommer inte.

USA har inte resurser till allt och ska inte engagera sig överallt, skriver presidenten och tillägger att USA måste göra svåra val och prioritera, utan att säga hur.

Men Susan Rice sade efter sin presentation att det handlar om en strategi på både kort och lång sikt. Den breddade strategin innebär, enligt Susan Rice, att använda diplomati och partnerskap med andra länder för att försöka lösa konflikter lokalt:

– Vi kommer alltid att försvara vårt land och dess folk, men vi tänker undvika att skicka soldater till fiendeland, sade Rice.

Vidare förklarade hon att USA eftersträvar koalitioner för att engagera sig i olika kriser, för att arbeta mot terrorism, till exempel, som sprider sig och ändrar karaktär.

Att al-Qaida försvagats, men ombildas till flera olika terrorgrupper, har för tillfället minskat risken för attacker som den den elfte september, men risken har ökat för attacker som i Boston, Ottowa, Sydney och Paris.

Jämfört med 2010, när en strategi för säkerhet senast sattes på pränt, har mycket förändrats i omvärlden. Det gällde inte minst bedömningen av Ryssland sade Susan Rice, som självklart fick frågan om USA ska skicka vapen till Ukraina.

– Vi överväger det, men det är ett avgörande steg som vi skulle vilja ta i enighet med våra partners. Sammanhållning har varit kärnan hittills i vår reaktion mot den ryska aggressionen, svarade Rice.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".