ta24b Gropen där en ledning brast på fredagskvällen som orsakade vattenläckan och påföljande olycka i Lund. Foto: Drago Prvulovic/TT
Gropen där en ledning brast, vilket orsakade en vattenläcka och en olycka i Lund. Foto: Drago Prvulovic/TT

Kontrollerar fjärrvärmen efter dödsolyckan i Lund

"Vi uppfattade att vi hade bra koll"
1:39 min

Fjärrvärmeolyckan i Lund är mycket ovanlig. Även om ledningarna kan vara över 60 år gamla så är det sällsynt med läckor i systemet, särskilt ovanför marken.

Efter olyckan i Lund kan ledningsnäten behöva ses över, säger Ulrika Jardfelt, vd på branschorganisationen Svensk Fjärrvärme.

– Det är obehagligt att människor har blivit skadade av fjärrvärmevattnet, det är väldigt ovanligt, säger Ulrika Jardfelt.

Vad kommer hända nu med anledning av olyckan?

– Vi uppfattade att vi hade ganska bra koll på status av fjärrvärmenäten men man får se över det igen med anledning av det här.

Vid olyckan i Lund brännskadades tre personer av det heta vattnet som forsade fram på gatan. När läckor i fjärrvärmesystemen inträffar sker de som regel under marken, och upptäcks när det blir kallt i ett hus. Men enligt Ulrika Jardfelt, vd på Svensk Fjärrvärme är leveranssäkerheten hög, över 99 procent av vattnet kommer fram dit det ska, även om ledningarna kan vara 60 år gamla.

– Näten började byggas under 1950-talet och de flesta byggdes ut på 60- och 70-talet, så det är klart att man kan tänka att de är gamla, men de slits väldigt lite.

Svensk Fjärrvärme hävdar att det finns något underhållsproblem när det gäller ledningarna som leder värme till mer än hälften av alla bostäder och lokaler i Sverige, fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningsformen.

Vad olyckan i Lund kommer leda till är för tidigt att säga.

– Om det var något särskilt med den här olyckan som vi inte kände till innan måste vi dra lärdom av det, säger Ulrika Jardfelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".