Nicolas Maduro, president i Venezuela, och livsmedelskedjan Dia Dia. Foto: TT
Nicolas Maduro, president i Venezuela, och livsmedelskedjan Dia Dia. Foto: TT

Regeringen i Venezuela tar över livsmedelskedja

Cheferna har gripits - staten tar över affärerna
1:42 min

Nicolas Maduro anklagar en privat livsmedelskedja för att medvetet gömma undan mat för att på så sätt skapa kaos i landet. Nu har regeringen i Venezuela tagit över driften kedjan.

– Vi inspekterade en av Dia a Dias affärer, och upptäckte att ägarna hade fullt av varor på lagret men inga framme på hyllorna. De såg till att folk stod och köade utanför på gatan, så att det skulle se ut som att allt var slut därinne. Ägarna tror att om folk tvingas köa så kommer de tillslut göra revolution, sade Nicolas Maduro i ett TV-sänt tal i går.

Köer är inget nytt i Venezuela. Men de blir varje vecka lite längre, och är numera ett måste för att komma över alla dom produkter som det råder brist på.

Deodoranter, schampoo, toapapper och vissa matvaror är nästan omöjligt att få tag på. Enligt butiksinnehavarna är det dollarbristen och den höga inflationen som ligger bakom problemen.

Venezuela är helt beroende av oljeexporten för att få in dollar, och det sjunkande oljepriset har förvärrat ett redan svårt budgetunderskott.

Men enligt regeringen är det de privata affärsinnehavarna som medvetet hamstrar varor för att skapa kaos och uppror. President Nicolas Maduro hävdar att de är i maskopi med oppositionen.

Livsmedelskedjan Dia a Dias chefer har nu gripits, och affärerna har tagits över av staten. Huruvida det är ett permanent förstatligande framgick inte i Maduros tal.

Även cheferna för Venezuelas största apotekskedja Farmatodo har gripits, anklagade för att försöka störta regeringen.

Relaterat

Mer om Lotten Collin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".