Många har stora förhoppningar på partiet BJP:s premiärministerkandidat Narendra Modi.
Många har stora förhoppningar på partiet BJP:s premiärministerkandidat Narendra Modi. Foto: Rajesh Kumar Singh/TT.

Ödesval för Indiens premiärminister

Modi verkar stå inför sitt första bakslag
2:02 min

Dagens lokalval i Indiens huvudstad New Delhi ses som ett viktigt test på hur populär den indiske premiärministern Narendra Modi fortfarande är.

Modi vann med bred marginal i det indiska valet i maj förra året, men det ser inte lika ljust ut för honom nu.

Istället verkar den indiske premiärministern stå inför sitt första bakslag. Lokalvalet i New Delhi är visserligen inte stort jämfört med på andra platser i Indien, men det handlar om huvudstaden och är därför både ett symboliskt lokalval och opraktiskt att förlora.

Men så ser det enligt opinionsmätningarna ut att gå för den populäre Modi. Hans parti BJPs stadiga resa uppåt kan få sig en knäck.

Arvind Kejriwal ser ut att göra comeback med sitt parti AAP efter att ha lovat New Delhis 17 miljoner invånare sänkta el- och vattenräkningar, fri tillgång till trådlöst internet, en fortsatt hård kamp mot korruptionen och högre säkerhet för kvinnor. Hans parti AAP når de fattigare och har kampanjat på gator och torg, medan Modis partikamrater har käbblat inbördes.

Premiärminister Modi hade häromveckan USA:s president Obama på ett lyckat tredagarsbesök. Han har återvunnit en stark kontakt med Sri Lanka i konkurrens med Kina och har stärkt Indiens position här i regionen. Lokalvalet i New Delhi ska inte ses som folkomröstning om honom, men är viktigt, säger Anitabh Dubey, direktör för Trusted Sources till Asia News Channel.

För motståndaren Kejriwal vore en seger i dag ljuv, eftersom han förra året tvingades att avgå och hans parti sedan gjorde svagt ifrån sig i parlamentsvalet i maj.

Hur det går i dagens lokalval i New Delhi vet vi först på tisdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".