En anhängare till Nigerias president Goodluck Jonathan en valaffisch med presidentens ansikte. Foto: Pius Utomi Ekpei/TT.
Sittande presidenten Goodluck Jonathan hoppas vinna också detta val. Foto: Pius Utomi Ekpei/TT.

Nigeria skjuter upp valet

Presidentvalet i Nigeria skjuts upp sex veckor och hålls den 28 mars. Landets valkommission motiverar beslutet med säkerhetsläget i landet. Beskedet väntas reta upp oppositionen, som har känt vind i seglen.

Valkommissionens ordförande Attahiru Jega förnekar att han utsatts för påtryckningar. Beslutet att skjuta upp valet, som skulle ha hållits den 14 februari, bygger på rekommendationer från den nationella säkerhetsrådgivaren. Anledningen är att militären vill ha mer tid att slå ner islamistgruppen Boko Haram i norr.

- Det är ett tungt ansvar att skicka ut unga män och kvinnor och att mana människor att utöva sina demokratiska rättigheter i en situation där deras säkerhet inte kan garanteras, sade Jega på lördagen.

I valet ställs sittande presidenten Goodluck Jonathan från partiet PDP mot generalen Muhammadu Buhari, som efter en militärkupp styrde landet 1983-85. Opinionsläget är jämnt och Buharis parti APC har kraftigt motsatt sig att valet skjuts upp. De hoppas kunna frånta PDP regeringsmakten för första gången på 16 år.

Det finns farhågor för att senareläggningen kan utlösa våldsamma protester, likt dem som följde på valet 2011, då runt 800 människor dog i oroligheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".