Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Febrig debatt kring mässlingen

Publicerat söndag 8 februari 2015 kl 09.39
Mässlingen i USA politiskt krut
(2:53 min)
En läkare håller i en spruta. Foto: Joe Raedle/TT.
I Nebraska är det obligatoriskt att vaccinera sina barn, men det finns möjlighet till undantag. Foto: Joe Raedle/TT.

Mässlingsutbrottet i USA har nu spridit sig till politiken. Oron för mässlingen, som kan vara dödlig, har lett till en debatt om föräldrars fria val ska vara överordnat de hälsorisker det innebär att inte vaccinera.

På en förskola i Omaha i Nebraska, en delstat där ett par personer insjuknat, har alla föräldrar valt att vaccinera sina barn:

Vicki Carlson, som har tagit sitt barnbarn till förskolan, tycker att alla barn ska vaccineras och Keagan som hon har ansvar för är vaccinerad även för mässlingen.

I Nebraska är det obligatoriskt att vaccinera sina barn, men det finns möjlighet till undantag och det är bra att alla kan välja själva hur de ska göra, tycker Sheena Sanders:

Hennes son är vaccinerad, självklart, säger hon.

Alla som lämnar sina barn på förskolan på Kellom Elementary i Ohama som jag talar med har vaccinerat barnen, men nästan alla tycker det är viktigt att föräldrarna ska bestämma själva, inte staten, även om det kan innebära risker för egna och andras barn.

92 procent av barnen i Nebraska är vaccinerade, enligt senaste statistiken. Det går att få undantag av religiösa skäl och medicinska, om barnet till exempel är allergiskt.

Drygt hundra personer är sjuka i mässlingen i USA, en sjukdom som ansågs utrotad här, där alla myndigheter förordar vaccinering.

Utbrottet, som började i Kalifornien har spridit sig över landet och in i den politiska debatten - där några politiker försatt sig själva i knipa och tvingats till reträtt.

Två av dem är tänkbara presidentkandidater för republikanerna. Rand Paul, senator från Kentucky, är en av dem:

– Jag har hört talas om många tragiska fall av friska barn som fått svåra mentala problem av vaccin. Jag tycker inte att det är dåligt att vaccinera, jag tycker att det är bra, men det är föräldrarna som ska bestämma, det är en frihetsfråga, sa Rand Paul som själv är läkare.

Han fick mycket kritik för sitt påstående om mentala problem och klandrade "liberala medier" för att missförstå honom avsiktligt.

En annan möjlig presidentkandidat, guvernören Chris Christie, var på besök i London och sa att föräldrarna måste ha rätt till inflytande, för att sen lägga tillrätta och hävda motsatsen, att barn ska vaccineras.

En betydande majoritet av amerikanerna oavsett parti är för vaccinering, men vetenskapstvivlarna finns både hos de mest konservativa republikanerna och bland de mest liberala demokraterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".