Natostyrkor vid ett flygplan i Litauen. Foto: Mindaugas Kulbis/TT
Natostyrkor vid ett flygplan i Litauen. Foto: Mindaugas Kulbis/TT

Mer Natonärvaro i öst ökar spänningen

"Jag har inget tryggt hem i Estland längre"
2:25 min

Försvarsalliansen Nato har beslutat om kraftigt förstärkt militär närvaro i Östeuropa. Samtidigt säger den förre Natochefen Anders Fogh Rasmussen att sannolikheten är hög att Ryssland går in i något av de baltiska länderna.

I en interjvu i brittiska The Telegraph säger Rasmussen att sannolikheten är hög att Ryssland kommer att gå in i något av de baltiska länderna - troligtvis med någon slags hybridkrigföring - för att testa Natos styrka.

Den estniske premiärministern Taavi Röivas kommenterar dock Rasmussens farhågor med att Estlands beredskap är god och att Natos närvaro gör landet bättre skyddat än någonsin. Försvarsalliansens nya beslut om förstärkt närvaro kommer att säkerställa detta än mer, menar Röivas.

Men Tallinnbon Merili Lehtsalu är oroad över utvecklingen och tycker inte att Natos närvaro ökar tryggheten:

– Jag frågar mig om jag känner mig trygg? Om jag skulle våga skaffa barn och bilda famnilj idag? Då måste jag säga nej, säger den 28-åriga Merili Lehtsalu. Och vill Ryssland invadera oss, då gör dom det, vare sig Nato finns här eller inte, säger hon. Jag har inget tryggt hem i Estland längre.

Ahto Lobjakas är oberoende utrikespolitisk analytiker och han delar den tidigare Natochefen Anders Fogh Rasmussens bedömning att risken för att Ryssland går in i Estland har ökat och att säkerhetsläget skärpts.:

- Vi har nått en hel ny nivå på den här katt och råttaleken mellan Ryssland och dess grannländer, säger Ahto Lobjakas.

- Jag tror inte att Ukraina är Rysslands enda mål bland länder som har en ryskspråkig minoritet, utan att vi också befinner oss i fara , säger han.

Natos beslut att nu förstärka den militära närvaron i östeuropa gör att spänningarna ökar. Trappar Nato upp gör Ryssland detsamma, menar Ahto Lobjakas.

Beslutet innebär bland annat att en spjutspetsstyrka med soldater som snabbt kan finnas på plats ska byggas upp och att sex nya kommandocentraler inrättas, en av dem i Estland.

– Priset är ökad spänning och att risken för nån form av ingripande från rysk sida ökar , säger han.

I centrala Tallin står Signe och väntar på bussen och hon tror inte att en förstärkt Natonärvaro utgör någon säkerhetsgaranti för Estland:

- Nej det tror jag inte och händelserna i Ukraina visar tydliget att ingen kan stoppa Ryssland.

Men Tallinnbon Siim, som kommer gående med sin lilla son i handen, säger att Natos närvaro gör att han känner sig helt trygg och att Ryssland skulle gå in i Estland

– Nej, de har väl nog med andra bekymmer, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".