Den tyska förbundskanslern Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande åkte hem direkt efter mötet med Vladimir Putin utan att ge några kommentarer.
Den tyska förbundskanslern Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande i möte med Vladimir Putin. Foto: TT/Maxim Zmeyev, Pooler.

Nya samtal om Ukraina på onsdag

Kommer att hållas i Vitryssland
2:15 min

Det blir fortsatta samtal om Ukrainakonflikten i nästa vecka.

Ledarna för Ukraina, Ryssland, Tyskland och Frankrike kommer att mötas på onsdag för att försöka få till stånd en hållbar vapenvila i östra Ukraina. Det meddelades idag efter att de fyra haft intensiva telefonöverläggningar.

Mötet mellan Petro Porosjenko, Vladimir Putin, Angela Merkel och Francois Hollande kommer att äga rum i Vitrysslands huvudstad Minsk, parallellt med det ska det också vara överläggningar mellan Ukraina och de ryskstödda separatisterna på samma ställe.

President Porosjenko säger att han hoppas att mötet kommer att leda till en snabb och ovillkorlig vapenvila i striderna i östra Ukraina. Meddelandet om det här mötet kom som kulmen på några dagars intensiv diplomatisk aktivitet där Angela Merkel och Francois Hollande spelat huvudrollen. De hade först överläggningar med Porosjenko i Kiev, sedan for de till Moskva för samtal med Putin.

De diplomatiska turerna fortsatte under helgen vid den internationella säkerhetskonferensen i Munchen - och idag kom sedan de fyra ledarna överens om att mötas, i Minsk, efter vad som beskrivs som intensiva telefonöverläggningar.

Att tre presidenter och en förbundskansler bestämt sig för att träffas kan tolkas som att de kommit överens eller är på väg att komma överens om något någorlunda substantiellt, utan sådana garantier skulle de knappast ta sig för att resa till Minsk.

Att mötet kommer att resultera i en ny vapenvila är en möjlighet, mer osäkert om de fyra kan enas om mer långående politiska åtgärder. Senare idag åker Merkel till USA för att bland annat förankra det här europeiska initiativet i Washington.

Det har på senare tid spekulerats om en spricka mellan Europa och USA där USA skulle vara berett till mer robust militärt stöd till Ukraina. På säkerhetskonferensej i Munchen idag försökte USAs utrikesminister John Kerry vederlägga sådana tolkningar:

– Låt mig försäkra alla, det finns ingen splittring mellan USA och Europa som en del försöker hävda. Vi är eniga, alla håller med om att utmaningen i Ukraina inte kan lösas med militära medel, sa John Kerry.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".