Huvudstaden Lagos i Nigeria. Foto: TT
Huvudstaden Lagos i Nigeria. Foto: TT

Inställt val i Nigeria "ett bakslag för demokratin"

Väntat, men ändå inte
1:41 min

Nigeria skjuter upp presidentvalet i sex veckor. Landets militär säger att den inte kan garantera väljarnas säkerhet som det är nu.

Det var väntat, men ändå inte. Signalerna kom redan för ett par veckor sedan då högt uppsatta säkerhetsmän sa att det bästa vore att skjuta på valet. Men valkommissionen har stått på sig och sagt att valet ska genmföras som det var tänkt den 14 februari.

Nu, bara en knapp vecka innan det skulle ha genomförts, backar man och skjuter upp valet i sex veckor fram till 28 mars. Oppositionen har velat genomföra valen i tid och kallar det "ett bakslag för demokratin".

Men det verkar som om det är militären som fått sista ordet i det här. Den klarar inte av att samtidigt bevaka valet och genomföra militära operationer mot den islamistiska rörelsen Boko Haram i landets nordöstra del.

Och på ett sätt kan man säga verkligheten har kommit i kapp den politiska eliten i Abuja och Lagos. Boko Harams brutala framfart - landets nu mest akuta problem - har nästan helt ignorerats i valkampanjerna mellan den sittande president Goodluck Jonathan och utmanaren Muhammadu Buhari, i vad som besrkivs som det jämnaste valet på årtioden.

Även om oppositionen försökt lyfta frågan har den inte riktigt tagits på allvar. Boko Haram kontrollerar u omkring hälften av delstaten Borno, och många har pekat på ett annat problem - och det är att miljontals väljare i nordöst inte kunnat rösta eftersom inga valsedlar skickats dit och få vallokaler kunnat upprättas.

Frågan är nu om sex veckor räcker. Den nigerianska armén har tidigare inte visat särskilt stor beslutsamhet i att bekämpa Boko Haram. Kanske kan beslutet sätta press på militären - och den politiska eliten - att hantera Boko Haram på ett mer kraftfullt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".