Firande på Bagdads gator efter det hävda utegångsförbudet. Foto: Karim Kadim/TT
Firande på Bagdads gator efter det hävda utegångsförbudet. Foto: Karim Kadim/TT

Utegångsförbud i Bagdad hävt

"Tidigare kändes det som att vi var i fängelse"
1:22 min

I Iraks huvudstad Bagdad hävdes i natt utegångsförbudet som funnits i staden i mer än tio år. För första gången på länge kunde Bagdadborna röra sig ut mellan midnatt och fem på morgonen.

Unga män i bilar körde runt med flaggor, de jublade och hängde ut genom bilfönstren, några dansade på gatorna för att fira friheten att kunna stanna ute hur länge de ville utan att tvingas skynda sig hem på grund av utegångsförbudet.

- Tidigare har det känts som om vi var i fängelse, sa caféägaren Faez Abdulillah Ahmed till nyhetsbyrån AFP. Det har varit förbjudet att röra sig ute på natten i mer än tio år, antalet timmar har varierat men målet har varit att stoppa våldsamma attacker.

Den irakiske premiärministern Haider al-Abadi hävde utegångsförbudet i ett försök att göra vardagslivet mer normalt i Bagdad, i vissa kvarter kommer vägspärrar att tas bort och betongmurar att rivas ner.

Men bara några timmar innan utegångsförbudet lyftes så var det flera bombdåd i Bagdad, mer än 30 personer dödades och runt 70 skadades, en påminnelse om att våldet nästan alltid är nära i den irakiska huvudstaden.

Även om de irakiska politikerna anser att den huvudstaden Bagdad är säker så pågår våldsamma strider i flera delar av landet mellan extremistgruppen som själva kallar sig islamiska staten och regeringsstyrkor, shiamiliser och kurdiska styrkor.

IS och andra militanta sunnigrupper ligger bakom många av de bombdåd som plågar civilbefolkningen i Irak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".