Grönsaker skurna i grova bitar. Foto: Leif R Jansson / Scanpix
Foto: Leif R Jansson / Scanpix.

Nya kostråd ifrågasätts av myndighet

Närodlats fördelar ifrågasätts
2:29 min

Ät närodlat, efter säsong och undvik kött och mejeriprodukter. Det är några uppmaningar i Livsmedelsverkets förslag till kostråd, som en annan myndighet - Jordbruksverket - ifrågasätter i sitt remissvar.

Erland Karlsson, som är chef för Jordbruksverkets utredningsenhet efterlyser preciseringar i Livsmedelsverkets förslag till kostråd.

– Vi såg att det var en del saker som var lite problematiska. Det var det här med närproducerat, för det är ett ämne som vi har tittat på för några år sedan och kommit fram till att det är inte så lätt att  veta vad man menar.

Det är Svenska Dagbladet som idag skriver om kritiken mot kostråden. Att närproducerat automatiskt skulle innebära ett bättre val ur miljösynpunkt stämmer inte alltid, anser Erland Karlsson. Utsläppen av växthusgaser från livsmedelstransporter är inte så stora och kan uppvägas av andra miljöintressen, exempelvis öppna landskap eller biologisk mångfald. Dessutom varierar det från vara till vara, vad som kan anses vara närproducerat.

– Vi vill bara undvika generella rekommendationer kring detta, utan man ska vara lite mer nyanserad, säger Erland Karlsson.

På Ekots fråga om det ändå inte är mer miljövänligt att köpa något som odlats utomhus i närområdet, i stället för samma typ av vara som rest genom hela Europa, svarar Erland Karlsson så här:

– Ja, ofta är det väl så, det går inte att förneka.

Att äta efter säsong är ett annat begrepp som Livsmedelsverket använder utan att precisera sig tillräckligt, anser Erland Karlsson.

– Det är ett lite svårt begrepp. Hur lång är en svensk säsong? Är det inklusive produktion i växthus? Är det inklusive lagring? Vi måste reda ut sådana saker innan man skriver en rekommendation, tycker vi.

I dag har vi vant oss vid att alla varor finns i butiken hela tiden. Vi kan köpa blåbär året om, trots att vi vet att den svenska säsongen är de veckor det växer blåbär i skogen. Frågan är om vi som konsumenter måste kunna äta blåbär 365 dagar om året. Det tycker inte Erland Karlsson.

– Det finns ju säkert sådana exempel där man absolut ska tänka sig för, om det är vettigt att det transporteras väldigt långt. Men det kan vara en kvalitetsfråga också, till exempel.

Men när det kommer till mejeriprodukter, som mjölk och ost, då tycker man på Jordbruksverket att Livsmedelsverket i stället är för kategoriskt i sina råd om att minska den konsumtionen, liksom konsumtionen av kött.

– När det gäller mjölken och mejeriprodukter, tycker vi inte att vi direkt ska säga att man ska begränsa den konsumtionen. Vi tycker inte att vi har tillräckligt underlag för att säga detta.

Nu kommer Livsmedelsverket att gå igenom alla remissvar, innan man fattar beslut om nya kostråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".