Skola, ungdomar
Foto: TT

Rapport: Sätt betyg på skolorna

"Det har hjälpt elever från svagare hemförhållanden"
2:47 min

Låt Skolinspektionen sätta betyg på skolorna, efter brittisk modell, så blir det lättare för eleverna att välja bästa skolan. Det är en av många idéer i en rapport LO beställt, om hur nackdelar med det fria skolvalet, kan förbättras.

– Tanken är att detta skulle ge allmänheten, föräldrar och elever en vettig information om skolornas kvalitet. Men, måste man alltid säga, brasklappen blir då att det är svårt, säger Karin Edmark, forskare på Institutet för Näringslivsforskning som skrivit rapporten.

Men skulle det hjälpa någon typ av elever?

– Ja, det verkar ha hjälpt elever från svagare hemförhållanden att göra bättre skolval, säger hon.

I Storbritannien sätter motsvarigheten till Skolinspektionen betyg på landets skolor, de bästa får en etta, de sämsta skolorna får en fyra.

Syftet är att underlätta för elever och föräldrar att välja skola. I Sverige kan elever jämföra skolors lärartäthet, hur många lärare som har examen och hur bra betyg eleverna får där, på en särskild webbsida.

Men det räcker inte för att bedöma om en skola är bra eller dålig, enligt Karin Edmark. Hon tycker att Skolinspektionens granskningar av skolor med kritik och brister är viktiga.

Samtidigt är det svårt att dra slutsatser av dem, vilket gynnar högutbildade familjer. Det vore värdefullt om granskningarna utformas så att de blir lättare att förstå för elever och föräldrar, tycker Karin Edmark.

Rapporten handlar om den skolpolitiskt känsliga frågan hur marknadskrafterna påverkar det svenska skolsystemet och hur nackdelarna kan rättas till.

Den har beställts av LO som ett underlag i projektet som kallas "Full sysselsättning och solidarisk lönepolitik" inför nästa kongress.

Enligt LO framgår det tydligt att marknadskrafterna skapar problem i skolans värld. Konkurser och brister i det fria skolvalet är två exempel.

Andra förslag till LO är reklamförbud för skolor, högre skolpeng till utsatta områden och lottning istället för kötid.

Några av de här förslagen kommer också att beröras i regeringens mycket omdebatterade utredning om hur vinster i välfärden ska stoppas Den skulle ha tillsatts i januari, men är försenad.

Karin Edmark säger att ett alternativ till vinststopp är att alla skolor öppet ska redovisa sina intäkter och kostnader, en fråga som en annan statlig utredning ser över.

– Om man vet som skolägare att man måste göra detta tillgängligt, så kanske incitamenten att försöka fuska, eller bete sig på ett sätt som man tror att allmänheten inte tycker om, minskar. Och då kan man också säga att om det här gäller både för friskolor och kommunala skolor så kan det också vara något som gör att systemet blir överlag mer transparent. Det kan också upplevas som mer rättvist, säger Karin Edmark.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".