Grammygala i Los Angeles. Foto: AFP Photo / Frederic J. Brown / TT.
Grammygala i Los Angeles. Foto: AFP Photo / Frederic J. Brown / TT.

Svenskar tog hem pris på Grammygalan

Den svenska mezzosopranen Ann Sofie von Otter och pianisten Bengt Forsberg vann pris på den amerikanska Grammygalan i Los Angeles.

Duon fick ta emot pris i kategorin Bästa klassiska album av en soloartist för skivan "Douce France". Varken von Otter eller Forsberg var dock på plats i Los Angeles för att ta emot priset.

Även Max Martin fick pris som bästa producent, icke-klassisk musik, för samarbetet med bland andra Katy Perry och Taylor Swift.

Grammygalan pågår i Los Angeles hela natten svensk tid och det finns fler svenska vinstchanser.

Däremot blev det inga statyetter för varken Robyn, som var nominerad tillsammans med Röyksopp, eller Little Dragon. Priset för bästa dans-/electronicaalbum gick i stället till Aphex Twin.

Regissören Jonas Åkerlund, som var nominerad i kategorin bästa musikfilm för "Beyoncé & Jay Z: On the run tour", blev också utan pris.

Låtskrivarduon Max Martin och Johan "Shellback" Schuster är nominerade i de prestigefyllda kategorierna årets låt och skiva för sitt samarbete med Taylor Swift på hitlåten "Shake it off".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".