Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Foto: TT.

Merkel och Obama om krisen i Ukraina

Merkel och Obama träffas i Washington
1:56 min

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är i Washington för att tala med president Barack Obama i dag. Högst på dagordningen står krisen i Ukraina.

Såväl USA som Tyskland har markerat betydelsen av fortsatt enighet i nästa steg för att försöka öka pressen på Rysslands president Vladimir Putin för att nå ett eldupphör i Ukraina.

USA tillbakavisar, senast i går genom utrikesminister John Kerry, att det skulle finnas någon spricka mellan länderna.

Förbundskansler Angela Merkel har offentligt tagit avstånd från att skicka vapen till den ukrainska armén, medan pressen ökar på president Obama både i och utanför kongressen att USA ska hjälpa Ukraina att försvara sig.

Enligt samstämmiga rapporter i amerikanska medier har Obama inte satt ner foten än, utan vill dels tala med Angela Merkel efter hennes möten och samtal de senaste dagarna med den ryske presidenten, dels vill han avvakta resultatet av det planerade mötet på onsdag i Vitryssland, där Merkel och den franske presidenten Francois Hollande på nytt ska förhandla med Putin.

Tidningen Wall Street Journal rapporterar i dag från källor som uppger att Merkel sagt privat till Putin att om Obama väljer att skicka vapen till Ukraina, så kommer hon inte att försöka hindra det.

Tidningen skriver också att USA:s vicepresident Joe Biden är för vapenleveranser.

Ukraina är den viktigaste punkten på dagordningen när Merkel och Obama träffas. USA-administrationen är sedan tidigare irriterad över vad den betraktar som EU:s alltför svaga intresse att öka trycket på Ryssland genom skärpta sanktioner, men president Obama har hela tiden understrukit vikten av att agera i koalition med andra länder mot Ryssland.

Merkel och Obama har flera andra ärenden att diskutera, till exempel arbetet mot terroristerna i den självutnämnda Islamiska Staten.

Trots Merkels vrede för drygt ett år sedan över att ha blivit avlyssnad av USA:s underrättelsemyndighet NSA, samarbetar Tyskland och USA med informationsutbyte för att försöka hitta och stoppa inhemska extremister som utbildar sig och kommer tillbaka till sina hemländer för att utföra terrordåd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".