Greklands premiärminister, Alexis Tsipras. Foto: TT
Greklands premiärminister, Alexis Tsipras. Foto: TT

Grekland utmanar eurozonen

Grekland utmanar
1:38 min

I Grekland, höll den nye premiärministern Alexis Tsipras i går kväll ett tal inför parlamentet där han förklarade landets utgångspunkt inför de nya förhandlingarna med EU.

Tsipras stod fast vid att grekerna inte längre accepterar villkoren för de nödlån som räddat landet undan statsbankrutt. Och premiärministern utlovade en lång rad reformer för att upphäva åtstramningspolitiken i landet. Därmed sätts nya frågetecken om Greklands framtid inom Eurozonen.

Efter fem år av åtstramings-barbari, klarar grekerna inte det här längre. Inga fler besvikelser, inga fler misslyckanden.

Det sa Greklands nye premiärminister, Alexis Tsipras, när han i går kväll talade inför parlamentet och berättade sin utgångspunkt inför förhandlingarna med EU som han ska inleda i Bryssel på onsdag.

Tsipras lovade att minimilönerna i Grekland ska höjas med en tredjedel - trettio procent under nästa år. Han försvarade att han redan stoppat alla privatiseringar av statliga företag. Och han förklarade att i alla fall många av dem som förlorat sina jobb i den offentliga sektorn, ska få tillbaka dem.

Det var ett tal som verkade helt inriktat på den inhemska publiken. De fattigaste ska få fri mat, fri sjukvård och fri elektricitet. För medelklassen ska den nyinstiftade fastighetsskatten avskaffas och ersättas med en skatt på mycket stora fastigheter.

Grekland och eurozonen tycks därmed vara på rak kollissionskurs inför mötena om landets framtid som inleds i Bryssel på onsdag. De reformer som Tsipras nu garanterat, har landet inte råd att genomföra om inte överenskommelsen om villkoren för alla nödlån som landet fått, förändras drastiskt.

Bland andra Tysklands finansminister Schäuble sa i förra veckan, att det är otänkbart med ny hjälp till Grekland, om landet ensidigt upphäver villkoren för alla nödlån landet redan fått.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".