Margot Wallström. Foto: Annika af Klercker/TT.
Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Annika af Klercker/TT.

Sanktionslistan på EU:s dagordning om Ukraina idag

Fler på att vänta på sanktionslistan
1:59 min

Den här veckan intensifieras fredssamtalen om Ukrainakrisen, där fokus är överläggningarna i Minsk på onsdag.

Redan idag träffas EU:s utrikesministrar för att bland annat besluta om att sätta upp ännu fler personer på sanktionslistan. Mötet hålls i ljuset av en säkerhetskonferens i München där till exempel Tyskland och Frankrike pratade direkt med Ryssland om ukrainakrisen.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström var dock försiktig när det gällde sina förväntningar en lösning på konflikten.

– Jag tror inte vi ska underskatta svårigheterna, sade Margot Wallström på väg in till mötet.

– Jag tror att det här kommer att bli en kraftmätning verkligen. Det är också som Merkel påpekade på säkerhetskonferensen i München att man vet inte när sanktionerna slår till, när det blir ytterligare en ekonomisk påtryckning på Ryssland. Därför är det så viktigt att hålla fast vid det som vi har beslutat gemensamt i EU, sade Margot Wallström.

Det var bistra miner när EU:s utrikesministrar gick in till sitt möte här i Bryssel idag för att återigen diskutera ukrainakrisen och även besluta om sanktioner. Den här gången handlar det om ytterligare 19 personer på EU:s sanktionslista däribland en biträdande rysk försvarsminister.

Sedan tidigare finns 132 personer och 28 företag på EU:s sanktionslista. Samtidigt finns det uppgifter om att sanktionslistan inte kommer att offentliggöras, även om alla namn redan är kända, förrän tidigast på onsdag kväll efter att mötet i Minsk hållits. Det för att sätta ytterligare press på Ryssland inför minskmötet.

Den ryske presidenten Vladimir Putin sa dock i en intervju som publiceras i den egyptiska tidningen Al-Ahram att Ryssland inte har någon del i konflikten. Det är alltså en intern ukrainsk angelägenhet. Men den hållningen avfärdas av Margot Wallström.

– Det har varit ett väldigt självsäkert och utmanande beteende också från utrikesministern och också från Putin själv förstås. De ger ju mer och mer ett intryck av att de har en helt annan verklighetsbeskrivning än resten av oss. Därför är det ju viktigt att se till att förhandlingarna handlar om verkligheten på marken och att det också är vår bild som ska förmedlas. Och det måste omsättas i praktiska åtgärder och praktisk handling. Det är det som vi vill se nu, sade Margot Wallström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".