Ukrainsk soldat patrullerar i östra Ukraina. Foto: Evgeniy Maloletka/AP.
Foto: Evgeniy Maloletka/AP.

Dödstal i Ukraina kan vara underskattat

Dödstalen har stigit sedan januari
1:54 min

Den dagliga rapporten om antalet dödade och skadade i Ukraina det senaste dygnet säger den nio dödade och 26 sårade ukrainska soldater. Men enligt tyska säkerhetstjänsten och lokala sjukhuskällor i stridsområdet underskattas antalet döda kraftigt.

– Ukrainas armé har förlorat nio soldater och 26 har skadats det senaste dygnet. Terroristerna har attackerat regeringsstyrkorna mer än 100 gånger vid olika platser., säger Vladyslav Seleznjov, talesman för Ukrainas militära så kallade anti terroroperation i östra Ukraina.

Varje dag i mer än nio månader har han eller någon av de andra talesmännen rapporterat om situationen i konfliktområdet. Men sedan mitten av januari har dödtalen stigit dramatiskt, men ändå anser flera olika källor att de officiella dödstalen underskattas.

Enligt FN och Kievs egna officiella statistik har hittills mer än 5400 människor både militärer och civila dödats i Donetsk och Luhansk län. Men läkare på plats i sjukhusen i området har i flera olika medier sagt att antalet dödade är minst fem gånger högre än de som anges officiellt.

Kritiken gäller också de så kallade "folkrepublikernas" förluster i strid. Men där finns ännu fler frågetecken. De ryska soldater som dödats i strid i Ukraina forslas i hemlighet tillbaka till familjer, som inte fått veta var soldaten dött. Soldatmödrarna och andra ryska frivilligorganisationer har försökt lista antalet dödade ryssar i Ukraina, men statistiken är inte fullständig. Ändå kan det handlar om tusentals döda ryska soldater som stridit i Ukraina.

Den tyska säkerhetstjänsten, som citeras idag i tyska medier, skattar dödstalen till ännu högre, eller tio gånger den officiella. Alltså minst 50 000 människor dödade på nio månader i Ukraina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".