Christer Gardell, finansman och skaparen bakom Cevian Capital Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Christer Gardell, finansman och skaparen bakom Cevian Capital Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Nu är Christer Gardell största ägare i Volvo

"Väldigt konstigt om han inte skulle kunna få en plats i styrelsen"
1:56 min

Finansmannen Christer Gardell är nu största aktieägare i Volvo med över åtta procent av aktiekapitalet. Nu måste han få plats i styrelsen, säger Aktiespararna.

– Nu har han ju till och med åtta procent av rösterna och 15 procent av ägande, så nu känns det ju väldigt konstigt om han inte skulle kunna få en plats i styrelsen när han till och med är största ägare, säger Albin Rännar, chef för marknadsbevakning på föreningen Aktiespararna.

Ekot har förgäves sökt Christer Gardell för en kommentar om den känsliga affären.

Gardell har en längre tid försökt få en plats i lastbilsjätten Volvos styrelse, utan att lyckas. Han har sagt att Volvo kan och måste skära i kostnader och omstrukturera.

Men hittills har det varit stopp - de andra storägarna i Industrivärden har satt sig emot. Men med så här stort ägande blir det svårt att säga nej, tror Rännar.

Enligt Dagens industri har Gardells bolag Cevian Capital nu över åtta procent av kapitalet och nära 15 procent av rösterna. För DI bekräftar Gardell uppgiftena. På sista tiden har aktieköpandet lönat sig. I höstas var kursen 73 kronor. I dag kostar en Volvoaktie cirka 95 kronor.

Gardell har gått Handelshögskolan och London Business school och bildade investmentfonden Cevian Capital 2002. En del kallar honom hård riskkapitalist, andra smart finansman.

Han är hursomhelst en av Sveriges mest kända investerare och brukar söka företag som behöver organiseras om och på så vis bli mer värda. Han har köpt stora poster i Swedbank, Volvo och Telia i Finska skogsjätten Metso, brittiska säkerhetsföretaget G4S och nu senast Thyssenkrupp.

Med Gardell i styrelsen skulle de bli stora förändringa för Volvo med färre lastbilsmodeller och nya personer i ledningen, tror Albin Rännar.

– Det finns ju ett missnöje, även hos de anställda att det här är inte rätt strategi att gå, säger Rännar.

Så omvälvningar väntar Volvo?

– Ja, antagligen.

Fakta: Christer Gardell och Cevian Capital

Christer Gardell föddes 4 december 1960 i Nacka och har kommit att bli en av Sveriges mest namnkunniga finansmän. Han har genom åren arbetat vid en rad större bolag, däribland riskkapitalbolaget Nordic Capital. Gardell har beskrivits som en klassisk riskkapitalist som går in i bolag, stöper om och lämnar med stor vinst.

2002 grundades Christer Gardell investeringsföretaget Cevian Capital tillsammans med Lars Förberg. Den senare har beskrivits som något av en doldis i jämförelse med sin partner. Grundandet skedde i samband med lanseringen av fonden Cevian Capital I. Denna följdes upp 2006 med Cevian Capital II.

Investeringsföretaget har uppmärksammats för en rad placeringar i svenska företag. På listan finns bland andra Lindex, Skandia och Telia Sonera. Inköpet i Volvo gjordes 2006. Fram tills nyligen var Cevian Capital koncernens näst största ägare med 5,1 procent av kapitalet och 12,9 procent av rösterna. Detta har nu förändrats när man är största ägare med över åtta procent av kapitalet och nära 15 procent av rösterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".