Kontor för HSBC samt Ekots Kristian Åström (infälld). Foto: Fabrice Coffrini/AFP samt Pablo Dalence/Sveriges Radio.
Foto: Fabrice Coffrini/AFP samt Pablo Dalence/Sveriges Radio.

Kristian Åström: HSBC:s upplägg är inte unikt

Ekots Kristian Åström om HSBC-avslöjandet
2:02 min

En stor läcka visar hur banken HSBC i Schweiz hjälpt rika över hela världen undkomma skatt. Ekot har i dag kunnat avslöja att hundratals svenskar finns med i det hemliga materialet. Enligt vår ekonomireporter Kristian Åström är storbanken långt ifrån ensam om upplägget.

P1-morgon: Ekots Bo-Göran Bodin om avslöjandet

– Att hjälpa företag och privatpersoner att undanhålla pengar från skattemyndigheter är inte unikt. Tvärtom, det är själva affärsidén med bankverksamhet i skatteparadis, eller finansiella centrum som man kallar det numera. Men förutsättningarna för detta har förändrats drastiskt under senare år.

 Det är inte olagligt att placera pengar i konton utomlands, men vad skulle du säga är det största problemet?

– Problemet är ju de kriminella som vi hört om. Men om vi talar om de svenska kunderna i banken kan det ju handla om att de undanhållit kapitalvinster som är skattepliktigt och att de kan ha undanhållit inkomster som de inte har deklarerat.

Uppgifterna om HSBC gäller 2007. Har det hänt något sedan dess eller görs detta fortfarande i dag?

– Det är mycket möjligt. Vi vet ju inte om de kommit på något sätt att kringgå lagstiftningen. Men utvecklingen går mot mer öppenhet och Sverige har informationsutbytesavtal med de flesta skatteparadis, säger Kristian Åström och fortsätter:

– Denna utvecklingen har skett efter tryck från OECD, EU och G20. Detta är ett arbete som började efter terrorattentatet i New York 2001. Man ville då komma åt terrororganisationerna och de som finansierar terrorismen. Därefter har det blivit narkotikakarteller och sedan intresset för att få in skatteintäkter i en allt mer globaliserad värld och det är där vi är nu.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".