Arbetsförmedlingen överväger nya regler för missbruk av lönestöd

1:57 min

Kritiken mot missbruk av lönebidrag har ökat. Enligt fackförbund finns företag som nästan bara har anställda med bidrag och det snedvrider konkurrensen. Nu säger Arbetsförmedlingen att det kan vara dags att ändra på regelverket.

Problemet bedöms vara särskilt stort inom branscher som taxi, städning och restaurang.  Clas Olsson, biträdande generaldirektör på Arbetsförmedlingen, säger att myndigheten nu tittar på olika lösningar.

– En riktlinje för hur många stödberättigade anställda som får finnas hos ett företag, i relation till ordinarie personal, skulle kunna vara en åtgärd att överväga, säger han.

Vad kan vara en rimlig relation mellan antalet vanliga anställda och anställda med lönebidrag?

– Jag vill inte spekulera i det och är inte säker på att det ska vara en fast siffra. Det kan bero på vilka stödformer man har.

Varje år betalar arbetsförmedlingen ut omkring 20 miljarder kronor i anställningsstöd till privata företag för att ge bland andra långtidsarbetslösa och personer med funktionshinder en väg tillbaka på arbetsmarknaden. Men det finns stora problem, enligt både fackförbund och arbetsgivarorganisationer, med företag som överutnyttjar systemet.

Idag finns ingen övre gräns men Clas Olsson tror att en sådan skulle underlätta för Arbetsförmedlingens anställda när de ska göra sin bedömning.

– Ja det skulle underlätta absolut. Men det kan också bli mer fyrkantigt och ibland kanske man skulle fatta ett dumt beslut åt andra hållet; att man avstår från en anställning i ett fall där det inte är någon större skada. Men just nu verkar riskerna ligga åt andra hållet, säger han.

En som också varnat för osund konkurrens är Ann-Marie Qvarfort. Förra året slutförde hon en utredning på uppdrag av regeringen som kom fram till att Arbetsförmedlingen kan bli bättre på kontrollera att systemet inte missbrukas.

– Det finns ett mörkertal och riskerna är stora, säger hon.

Ett tak för hur för hur många anställda med bidrag får finnas på en arbetsplats kan vara en väg att gå för vissa former av anställningsstöd, säger Ann-Marie Qvarfort, men hon varnar för att ett sådant regelverk kan slå mot personer med funktionsnedsättningar.

– Där gäller det att ta tillvara på de arbetstillfällen som finns. Men det förutsätter också att Arbetsförmedlingen gör en noga arbetsmarknadsprövning, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista