Delad bild: Banken HSBC och Skatteverket i Sverige. Foto: Fabrice Coffrini/AFP samt Christine Olsson/TT.
Foto: Fabrice Coffrini/AFP samt Christine Olsson/TT.

Skatteverket granskar uppgifter om svenska konton i HSBC-avslöjandet

"Vi tar det här på allra högsta allvar"
1:38 min

Nu undersöker Skatteverket om svenska skattepengar gömts undan i storbanken HSBC i Schweiz.

– Vi tar det här på allra högsta allvar, men det är i dagsläget för tidigt att säga något om innehållet i dem, eftersom vi inte har uppgifterna, säger Katrina Björk som är rikssamordnare vid Skatteverket.

Skatteverket ska nu hämta in information från sin franska motsvarighet om de mer än 500 konton som har en svensk koppling. I första hand för att bedöma värdet på uppgifterna, om det är aktuellt att kräva tillbaka uteblivna skattepengar och om skattefel har begåtts av kontoinnehavarna.

Sedan förmögenhetsskatten avskaffades 2007 har antalet självrättelser, alltså de som redovisat sina tidigare hemliga förmögenheter, ökat. Men enligt Katrina Björk på Skatteverket är förklaringen framförallt ett ökat internationellt samarbete och informationsutbyte.

– Vad vi kan se är att sen det har blivit allmänt känt att de här möjligheterna till informationsutbyte har ökat så har även självrättelser ökat. Antalet ökar för varje år, i dag är siffran uppe på 8 000.

– Vi kan även se andra indikatorer på att penningströmmarna ökar in till Sverige. Sen om det beror på avskaffandet av förmögenhetsskatt, arvs- och gåvoskatt det kan jag inte svara på, men det är klart att vi ser att det ökar allt eftersom.

Det blir allt svårare att gömma undan pengar utomlands när det internationella samarbetet ökar. Från och med den 1 januari i år ska till exempel EU:s medlemsländer automatiskt rapportera inkomster till varandras skattemyndigheter.

– Så har du oredovisade tillgångar i till exempel Gibraltar då får Skatteverket en kontrolluppgift på det. Precis som om du skulle ha pengar i till exempel Frankrike, säger Katrina Björk, rikssamordnare på Skatteverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".