Snabblån, sms-lån, skuld
Foto: TT

Obetalda snabblån ökar hos äldre – minskar hos yngre

"Fler män än kvinnor i våra register"
2:08 min

Antalet obetalda snabblån fortsätter att öka. Det visar en rapport från Kronofogden. Förra året ökade antalet ansökning med 15 procent och landade på över 56 000. Något enkelt svar på ökningen finns inte menar Tina Häggmark, kommunikatör hos Kronofogden.

– Som marknaden ser ut idag så finns ett behov att ta de här lånen. Antalet aktörer ökar ju för varje år som går också, säger Häggmark.

En rapport om antalet betalningsförläggande för snabblån görs årligen. Första året då mätningen gjordes var 2006, då registrerades 1 700 förelägganden. 2014 var det 56 600 förelägganden. Frånsett ett par kortare perioder med sjunkande siffror har betalningsföreläggandena ökat och detta oroar Kronofogden.

– Absolut. Vi vill inte att utvecklingen ska gå åt det här håller, vi vill ju att de obetalda snabblånen ska minska, säger Häggmark.

När det gäller åldersfördelningen så minskar antalet obetalda snabblån för de yngsta mellan 18 till 25 år. De från 26 till 35 år har alltid haft många förelägganden och svarar för cirka 30 procent av hela gruppen.

Vad som hänt nu är att de äldre, upp till 55 år, ökar. Varför vet inte Kronofogden, det går tvärs emot trenden hos de unga.

– Där har vi arbetat aktivt förebyggande, bland annat ute i skolorna. Sedan har vi också fått signaler om de äldre, att de lånar mycket till vardagen, men varför det ser ut så nu är svårt att svara på.

Kvinnorna svarar för drygt 40 procent av de obetalda snabblånen. Det är en förbättring från 2010 då kvinnor missade sin betalning lika ofta som män. Varför det gått så är också lite osäkert.

– Men om man tittar på skulderna i stort så vet vi att vi har fler män än kvinnor i våra register. Obetalda snabblån följer i så fall samma mönster som obetalda skulder i stort.

Ganska nyligen gjordes en regeländring. Finansinspektionen blev tillsynsmyndighet och Konsumentverket fick ökade befogenheter att ingripa mot marknadsföringen av snabblån. Men det är för tidigt att säga att det inte fungerat, menar Tina Häggmark

– Så det här får vi följa ett tag och se vad det kan få för konsekvenser, säger Häggmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".