Foto: Johan Lundahl/MSB.
Foto: Johan Lundahl/MSB.

Ebolaepidemin ebbar ut - Sverige avslutar sin insats

"Finns inget behov av sjukvårdspersonal"
1:53 min

Ebolaepidemin i Västafrika är på väg att klinga av och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap avslutar därför nu sin insats i regionen. Den svenska sjukvårdspersonalen i Sierra Leone åkte hem igår och nu avvecklas även Liberia.

– Det finns inget behov av sjukvårdspersonal eller det stöd som gäller för ebolapatienter eftersom antalet ebolafall har gått ned drastiskt den senaste tiden och behoven av ebolacentren har minskat, säger Martin Sjöholm, insatschefen på MSB Martin Sjöholm på plats i Liberias huvudstad Monrovia.

Enligt Världshälsoorganisationen så var det bara fem fall i Liberia förra veckan, 80 i Sierra Leone och 39 i Guinea. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, lämnade Sierra Leone igår och håller nu på att plocka ned de två ebolakliniker man haft i grannlandet Liberia, i huvudstaden Monrovia och i södra delen av landet i staden Greenville.

Tälten ska nu saneras och sedan magasineras i Liberia för att kunna sättas upp igen om ett nytt ebolautbrott inträffar. Ebolaviruset finns hos vilda djur och kommer sannolikt smitta människor igen i framtiden.

Det var i oktober förra året som den svenska regeringen beslöt att MSB skulle sätta upp ebolabehandlingscenter och att sjukvårdspersonal skulle skickas ned. Dessutom bokades Herkulesplan för evakuering av eventuellt smittade svenskar till en särskild ebolaavdelning vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Läkare utan gränser och Röda korset hade då redan svensk vårdpersonal på plats i Västafrika. Totalt har MSB:s insats kostat 42,5 miljoner kronor och som mest har man haft 45 personer på plats. Hur många ebolasjuka man behandlat finns ingen statistik på ännu, men uppskattningsvis ett hundratal smittade.

Insatschefen Martin Sjöholm är stolt över den svenska insatsen som bland annat bidragit till att stoppa spridningen av epidemin söderut. 55 procent av de smittade överlevde.

– Ett av de allra bästa minnena jag har är väl av en av våra småtjejer som låg inne på sjukhuset som var väldigt sjuk i ebola där en av våra sköterskor sa det att nu får du krya på dig så syns vi utanför. Hon gjorde det, hon klarade sig, det är väldigt, väldigt trevligt, säger Martin Sjöholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".