HKH Prins Michael av Kent, Jean Claude “Baby Doc” Duvalier, Andreas Andersson, Li Xiaolin och David Bowie. Foto: TT
1 av 2
HKH Prins Michael av Kent, Jean Claude “Baby Doc” Duvalier, Andreas Andersson, Li Xiaolin och David Bowie. Foto: TT
Banken HSBC. Foto: TT
2 av 2
Banken HSBC. Foto: TT

Bankläckan väcker uppmärksamhet över världen

Totalt runt 100 000 personer
2:17 min

Ekot har i dag, tillsammans med det globala journalistnätverket ICIJ, avslöjat att hundratals förmögna svenskar finns i det material som läckt från den internationella storbanken HSBC i Schweiz. Internationellt finns även allt från kungligheter till kriminella som handlar med vapen och blodsdiamanter.

Många av svenskarna har försökt dölja sina tillgångar genom att använda anonyma nummerkonton och brevlådeföretag i skatteparadis.

De känsliga uppgifterna inifrån HSBC har väckt uppmärksamhet över stora delar av världen. 

– Offshoreindustrin (skatteparadisen) är ett avsevärt hot mot våra demokratiska institutioner och det  grundläggande sociala kontraktet i våra samhällen säger den franske ekonomen Thomas Piketty, författare till den uppmärksammade boken ”Kapitalet i det 21:a århundradet”

Närmare 150 mediebolag har tillsammans granskat de 60 000 datafiler som läckt ut från HSBC i Schweiz. Filerna visar hur den internationella storbanken hjälpt rika personer att gömma sina förmögenheter för skattemyndigheter.

I det läckta materialet, som är från 2007, finns exempelvis medlemmar från kungafamiljer i Mellanöstern, politiker från exempelvis Storbritannien och Ryssland, Hollywoodkändisar och världsberömda artister, men även grovt kriminella personer.

Totalt rör det sig om över 100 000 personer som tillsammans kan kopplas till konton innehållande 800 miljarder kronor. Det motsvarar exempelvis hela Ungerns BNP.

Ekot har som enda svenska redaktion granskat materialet från HSBC och de 500 personer med koppling till Sverige. Genomgången visar att många av svenskarna, förutom att förlita Schweiz erkänt stränga banksekretess, har använt anonyma nummerkonton s brevlådeföretag i skatteparadis.

En av svenskarna är före detta landslagspelaren i fotboll, Anderas Andersson. Till skatteverket uppgav han att hans förmögenhet var 1,5 miljoner kronor. Samtidigt satt vid den här tiden cirka 16 miljoner på hans hemliga schweiziska nummerkonto. Men det är något Anderas Andersson inte vill prata om.

– Det är väl ingenting som jag har lust att kommentera just nu.

Som jag ser det har du bara redovisat en tiondel av din förmögenhet till skatteverket?

– Alright. Grejen är väl att jag har gjort en rättelse, så att säga. Så jag har lämnat in det.

När gjorde du den?

– Fyra månader sedan kanske.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".