Martin Kinnunen
Foto: TT

Kinnunen utreds för ekobrott - sitter kvar i riksdagen

Kinnunen kvar i riksdagen under ekobrottsutredning
2:06 min

Riksdagsledamoten Martin Kinnunen (SD), som är misstänkt för grova ekonomiska brott, sitter tills vidare kvar i riksdagen under tiden som utredningen pågår. Däremot kommer han inte att fullgöra uppdraget som ledamot i Riksbanksfullmäktige under utredningen.

Martin Kinnunen förnekar brott och känner att han har stöd i partiledningen.

– Riksdagsledamot är man, man kan inte bara ta ledigt hur som helst. Det kommer jag att fortsätta att vara. Sedan hur mina uppdrag kommer att påverkas under den här utredningens gång det måste jag få fundera över och besluta om i samråd med mitt parti, säger Martin Kinnunen, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

Har ni diskuterat det här i riksdagsgruppen?

– Jag har diskuterat det här med partiets gruppledning och partiledning, så klart. Därifrån känner jag ett starkt stöd. Men sedan måste jag ju fundera över mina möjligheter att ha uppdraget, om det påverkas.

– Jag har ett uppdrag som ledamot i Riksbanksfullmäktige och där tänker jag inte aktivt delta i arbetet under den här utredningen. Det har jag tagit beslut om i dag, säger Martin Kinnunen.

Enligt Ekobrottsmyndigheten är riksdagsledamoten misstänkt för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Marin Kinnunen själv säger att det uteslutande handlar om momsredovisning i Sverigedemokraternas medieföretag "Samtid och framtid" för 2013.

– Det handlar enbart om just den här momsdeklarationen. Det handlar enbart om den. Det har ju påförts ett skattetillägg här.

– Nu har jag inte de beloppen i huvudet, men den faktura som inte redovisades var väldigt stor. Och att vår konsult inte redovisade just den här fakturan var ju väldigt olyckligt. Den fanns i bokföringen, fullt synlig. Det är inte så att man gömt undan den på något sätt, men den redovisades inte som den skulle och det är väldigt olyckligt, säger Martin Kinnunen.

Det har tidigare talats om att bedrägeriet gäller pengar till Erik Almqvist, den sverigedemokrat som tvingades lämna riksdagen och sina andra uppdrag, som en följd av den så kallade Järnrörsskandalen.

Erik Almqvist fick ekonomisk ersättning från partiet i samband med skandalen.

Men detta tillbakavisar Martin Kinnunen bestämt. Han ställer sig också frågande till uppgifterna från Ekobrottsmyndigheten, om att misstankarna gäller ytterligare minst en person.

– Det är nyheter för mig i så fall. Jag känner bara till att en person delgivits misstanke om brott, och det är jag. Det är det enda jag vet, säger Martin Kinnunen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".