Rättegångsstart kring folkrättsbrott

Advokaten: Han har deltagit, men under tvång
2:42 min

Idag börjar rättegången mot en 28-årig man i Sverige som är misstänkt för en synnerligen grov misshandel och folkrättsbrott under inbördeskriget i Syrien. Misshandeln finns på film och Henrik Söderman, kammaråklagare vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm, säger att den visar att misshandeln är kopplad till konflikten i Syrien.

– Den misstänkte själv har berättat om omständigheterna kring den här händelsen och bakgrunden till den och med ledning av de uppgifterna och vad som sägs under den här filmen, så menar vi att den kopplingen är etablerad, säger Henrik Söderman, kammaråklagare vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

– Det görs kopplingar till bland annat Bashar al-Assad under den här filmen, man pratar om honom och hans regim.

Misshandeln ska ha skett under våren eller sommaren 2012. Den misstänkte 28-åringen har själv i förhör berättat att han var delaktig, men hävdar att han blev tvingad.

Han uppger att han försökte fly ut ur Syrien, när han hamnade i ett område som kontrollerades av den fria syriska armén på oppositionssidan. Mannen som utsattes för misshandeln ska ha varit knuten till militärpolisen i landet och om 28-åringen inte hade deltagit i misshandeln så skulle han ha setts som spion eller regimtrogen, säger han i förhör.

– Han förnekar brott. Vi vet ju att situationen i Syrien har varit svår länge. Det förekommer att människor tvingas till handlingar de inte vill begå, säger Magnus Strömberg, som är 28-åringens advokat.

– Han vidgår att han utför vissa våldshandlingar, men det har skett under tvång. Han har hamnat i en nödsituation.

Men åklagare Henrik Söderman menar att filmen från misshandeln visar att det inte rör sig om något tvång. Mannen har själv laddat ner filmen från nätet, liksom flera bilder.

28-åringen har permanent uppehållstillstånd i Sverige och det är därför han åtalas här. Det är ovanligt med rättegångar i Sverige om krigsbrott. I ett tidigare fall som gällde kriget i Rwanda dömdes en person till livstids fängelse för folkmord.

I det fallet kunde svenska myndigheter vidta åtgärder på plats i Rwanda. I det här fallet har det inte varit möjligt, vilket skulle kunna påverka utfallet, säger Henrik Söderman.

– Det har ju betydelse så tillvida att vi har ju inte haft möjligheter att höra personer i Syrien och vidta utredningsåtgärder i Syrien, vilket i den bästa av världar hade varit önskvärt.

Tror du att det är något som kan påverka utfallet?

– Jag kan inte bedöma det säkert. När det gäller händelsen återigen, så är den filmad, men sen så ska man göra en rättslig bedömning av huruvida det gäller folkrättsbrott eller inte, och det får vi se vad domstolen kommer fram till.

Fakta: Krigsbrott

Krigsbrott är ett samlingsbegrepp för folkmord, folkrättsbrott och grovt folkrättsbrott. Sverige har förbundit sig att medverka till att förövare av krigsbrott som har en koppling till Sverige, kan dömas för brottet.

Folkrättsbrott eller grovt folkrättsbrott är övergepp som skett i samband med krig eller väpnad konflikt. Offer kan vara både enskilda individer eller grupper av människor.

Med folkmord avses handlingar som görs i syfte att helt eller delvis utrota en folkgrupp. Det kan till exempel handla om att döda, allvarligt skada eller tvångssterilisera människor i gruppen.

Källa: polisen.se

https://polisen.se/Lagar-och-regler/Om-olika-brott/Krigsbrott---lagar-och-regler/

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".