vigsel
1 av 4
Foto: TT
Tori Sisson och Shanté Wolfe får sitt vigselbevis. Foto: TT
2 av 4
Tori Sisson och Shanté Wolfe får sitt vigselbevis. Foto: TT
April Presley och Leann Cooper i väntan på besked. Alexandrea Davenport och hennes blivande fru var ett av de par som nekades tillstånd att gifta sig. Foto: TT
3 av 4
April Presley och Leann Cooper i väntan på besked. Alexandrea Davenport och hennes blivande fru var ett av de par som nekades tillstånd att gifta sig. Foto: TT
Steve Davis och James Farless vigs. Foto: TT
4 av 4
Steve Davis och James Farless vigs. Foto: TT

Äktenskapskaos i Alabama

Vissa myndigheter låste helt enkelt dörren
2:17 min

I Alabama råder det sedan i går juridiskt kaos och bröllopsyra. Detta efter att USA:s högsta domstol beslutat att strunta i Alabamas begäran om att delstatens förbud mot samkönade äktenskap skulle fortsätta gälla. Resultatet blev stor förvirring bland myndigheterna i delstaten, där en del par vägrades vigselbevis medan andra fick sina papper på att de gift sig.

Dee och Laura Bush tillhörde de lyckliga, de som hade tur.

Efter att ha rusat till tingshuset i Montgomery, Alabama och av en äktenskapsdomare förklarats förenade i nöd och lust, kunde de vifta med sitt vigselbevis och jubla med sina vänner.

Samma sak var det i Birmingham, Alabama, där par hade köat sedan två på natten, och där hundratals bevis för samkönade vigslar hade utfärdats redan vid lunchtid i går.

En lite äldre kvinna som just blivit fru där, sa att vigseln betyder mycket för henne och för hennes trygghet.

Men på många andra håll i denna en av de mest konservativa delstaterna i den amerikanska södern vägrade myndigheterna att godkänna äktenskapen. Andra låste sina dörrar för allmänheten.

Inom samma delstat råder alltså just nu helt olika praktiska tolkningar av lagen.

Bakgrunden till det juridiska kaoset är flera turer på olika nivåer i USA:s rättssystem som i går slutade med att USA:s högsta domstol inte gjorde det som Roy Moore, ordförande i Alabamas egen högsta domstol, begärde: nämligen att låta delstatens förbud mot samkönade äktenskap gälla till åtminstone i sommar, då USA:s högsta domstol väntas ta ett avgörande beslut i frågan.

I centrum för det legala limbo som nu råder står alltså Alabamas högste jurist, republikan och kristen fundamentalist, som kallat homosexualitet för "medfödd ondska" och sagt att "samkönade äktenskap kommer att leda till USA:s slutliga sammanbrott".

När USA:s HD vägrade gå honom till mötes, då beordrade denne domare sina underlydande att ändå inte utfärda några vigselbevis.

En order som vissa lydde och andra struntade i, i det som nu kallas för civil olydnad på mycket hög nivå.

Frågan om samkönade äktenskap ses av många i USA som en modern medborgarrättsfråga, och Roy Moore liknas nu vid Alabamas dåvarande guvernör, George Wallace, som för drygt 50 år sedan vägrade lyda det federala beslutet om att segregationen mellan svarta och vita skulle upphöra.

Det ses heller inte som en slump att Alabama, den delstat som var sist ut att följa de nya integrationslagarna, och som tvingades upphöra med förbudet för svarta och vita att gifta sig med varandra, nu ser ut att bli den sista stora bastionen mot äktenskap mellan personer av samma kön.

I juni väntas USA:s högsta domstol ta det beslut som långsiktigt kommer att avgöra frågan om samkönade äktenskap, och många menar att det beslut HD nu tagit om Alabama än mer tyder på att det kommer att bli ett ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".