SD-tjänsteman spred hat och rasism på nätet

1:47 min

Tidningen Aftonbladet granskar nu personer som skriver hatiska och rasistiska inlägg anonymt på forumet Flashback och avslöjar flera personer med offentliga förtroendeuppdrag. Bland de som spritt hat mot judar och muslimer på fritiden finns bland annat en tjänsteman hos Sverigedemokraterna i EU-parlamentet.

– Du har skrivit rasistiskt, du har skrivit om Jerzy Sarnecki. Varför vill du inte prata om det? frågar Aftonbladets reporter när hon konfronterar honom med uppgifterna.

Tjänstemannen hos Sverigedemokraterna som bland annat är politisk sakkunnig och anställd av EU-parlamentet vägrar att svara på Aftonbladets frågor. Han är en av de som nu är satt under lupp för sina hatiska och rasistiska kommentarer.

I ett inlägg på Flashback 2014 skriver han bland annat att han oroas över att invandrare ska bryta sig in hos "vita människor" och föreslår sen att vad han kallar vanliga svenskar ska tillåtas skaffa skjutvapen.

Aftonbladet har genom journalistkollektivet Researchgruppen fått tillgång till en databas med en stor mängd användarnamn på Flashback kopplade till mejladresser.

Tidningen har sen granskat trådar med rasistiskt och brottsligt innehåll och identifierat användare som i skydd av anonymitet hotar, hatar och hetsar folk att begå brott. Chefredaktör Jan Helin vill att granskningen ska skapa en debatt om tonen på nätet.

– Det här är stora forum i dag där den här typen av budskap får stor spridning. Ytterst handlar en sån härgranskning om vem tar ansvar för den här typen av hat och hotretorik. Det är det ena skälet. Det andra är att vi har ett antal personer som har förtroendeuppdrag, eller offentliga uppdrag och talar i den rollen på ett sätt, och i de här forumen på ett annat sätt, säger han.

Europaparlamentarikerna Cecilia Wikström och Marit Paulsen från Folkpartiet och Centerpartiets Fredrick Federley kräver nu att SD-medarbetaren slutar och har på förmiddagen skickat ett gemensamt brev till EU-parlamentets ordförande Martin Schulz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista