Fredrik Furtenbach, Sveriges Radio Ekot, november 2014. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.

Analys: "SD berörs inte av skandaler"

Hoppas nog det blåser över
1:26 min

Ännu en framträdande Sverigedemokrat utreds för brott. Riksdagsledamoten Martin Kinnunen misstänks för grovt bokföringsbrott. Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach tror inte opinionen kommer påverkas nämnvärt.

Sex personer har förhörts om den misstänkta ekonomiska brottsligheten i ett företag med koppling till Sverigedemokraterna. Två av dem misstänks för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott respektive medhjälp till brottet.

Den huvudmisstänkte är Sverigedemokraternas riksdagsledamot Martin Kinnunen. Han säger till Ekot att han anser att han inte begått nåt brott.

Enligt ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten rör brottsmisstankarna händelser under perioden 2013 - 2014 i företaget Samtid och Framtid AB, ett helägt dotterbolag till Blåsippan AB som ingår i sfären kring Sverigedemokraterna.

Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach tror inte att opinionen kommer att påverkas så mycket av utredningen.

Nu är det ju bara misstankar än så länge, men kommer det här att påverka Sverigedemokraterna?

– Det kan ju se illa ut, eftersom hårdare tag mot brott är en hjärtefråga för SD, men jag tror inte det kommer betyda något för opinionen. affärer brukar sällan påverka opinionen, det finns forskning på det. Jag tror också att det här brottet kan uppfattas som ganska abstrakt och obegripligt och dessutom har Sverigedkokraterna visat att de berörs inte av skandaler som skulle knäcka andra partier.

Hur påverkar det Martin Kinnunens ställning?

– Det kan påverka hans ställning. Om han fälls kommer han nog tvingas bort, eller avgå frivilligt. Dömda politiker brukar bli en belastning för partiet.

Vad händer nu?

– Han säger att hans tills vidare inte kommer delta i sammanträden i Riksbanksfullmäktige, men i övrigt sköta sitt jobb som vanligt. Sen hoppas han väl att det här ska blåsa över, att han inte ska fällas utan kunna fullfölja sitt uppdrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".