Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas träffar Sveriges utrikesminister Margot Wallström. Foto: Jessica Gow/TT.
Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas träffar Sveriges utrikesminister Margot Wallström. Foto: Jessica Gow/TT.

Ramberg om Abbas besök: Symboliskt mycket viktigt

Ekots Agneta Ramberg om Abbas besök
2:36 min

För första gången sedan Sveriges erkännande av Palestina är president Mahmoud Abbas på besök i Stockholm där han träffar den svenska regeringen. Enligt vår utrikespolitiska kommentator Agneta Ramberg har besöket ett starkt symbolvärde.

– Det är ju inte första gången som den palestinske presidenten är i Sverige och träffar en sittande regering, han har varit här förr. Men detta är det första besöket sedan Sverige i höstas erkände Palestina som stat och det här besöket är en direkt följd av det erkännandet. Statsminister Stefan Löfven bjöd hit Mahmoud Abbas samtidigt som erkännandet kom och det vi ser nu för första gången är ett fullfjädrat officiellt palestinskt besök som av vilken annan statschef som helst, säger Agneta Ramberg.

Hur viktigt är det här för palestinierna?

– Det är symboliskt mycket viktigt och symboliska signaler betyder politiska signaler. Sverige var ju först bland västeuropeiska EU-länder med att erkänna Palestina och palestinierna hoppas att andra, kanske ska vi säga även större och tyngre EU-länder än Sverige, ska följa efter.

Tycker du man ska beteckna det här som ett känsligt besök internationellt?

– Det är inte särskilt känsligt alls utom i Israel som naturligtvis inte ser det svenska erkännandet med glädje. Vad det gäller själva besöket har Mahmoud Abbas tagits emot av stats- och regeringschefer över hela världen i många år. Vad det gäller det svenska erkännandet så är det visserligen inga andra EU-länder som följt efter. Men det svenska erkännandet speglade en växande opinion i Europa och en växande irritation och frustration bland europeiska regeringar över Israels fortsatta och upptrappade byggande av bosättningar på ockuperad palestinsk mark.

– Efter det svenska erkännandet har fyra parlament i EU - Storbritannien, Irland, Spanien och Frankrike - röstat för erkännande av Palestina. Det var inte bindande för deras regeringar, men det finns uppgifter i svang om att andra EU-regeringar kan komma att följa efter Sverige och palestinierna säger sig ha fått såna signaler från andra EU-länder, säger Agneta Ramberg, utrikespolitisk kommentator på Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".