Netflix huvudkontor. Foto: Ryan Anson/AFP.
Foto: Ryan Anson/AFP.

Netflix lanseras på Kuba

"Internet funkar, även om det är väldigt långsamt"
1:33 min

Streamingtjänsten Netflix kommer nu att bli möjlig att använda även på Kuba. Detta som en följd de upptina relationerna mellan USA och Kuba. Frågan är bara om det kommer fungera så bra. Ekots korrespondent rapporterar att nätet är minst sagt segt på Kuba.

– Internet funkar, även om det är väldigt långsamt. Men det här är ju den enda möjligheten vi har att surfa, så då får man ha tålamod, sa Alexandra som jag träffade på ett internetcafé i Havanna i december.

Hon satt och väntade på att webbsidan med hennes mejlkorg skulle ladda klart. Det tog flera minuter.

– Men det är okej. Jag köade ju två timmar utanför internetcaféet för att komma in, sa Alexandra.

Igår offentliggjorde den amerikanska internettjänsten Netflix att de nu ska börja sälja sina tjänster även på Kuba, något som hittills varit omöjligt på grund av de amerikanska handelsrestriktionerna gentemot ön.

Men det kommer nog fortfarande vara omöjligt för majoriteten av kubanerna att streama filmer och tv-serier. Internet är både extremt dyrt och extremt långsamt på Kuba och bara ett fåtal utlänningar, journalister och statstjänstemän har tillgång till en snabbare uppkoppling.

Det var i december som Kubas president Raúl Castro och USAs president Barack Obama kom överens om att återuppta diplomatiska relationer, efter över 53 års kyla mellan länderna.

Internet och telekommunikationsfrågor står högt upp på dagordningen för förhandlingarna, särskilt för Washington. Det är många amerikanska företag som vill få tillgång till den kubanska marknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".