Kristina Winberg (SD). Foto: Fredrik Persson/TT.
Kristina Winberg (SD). Foto: Fredrik Persson/TT.

SD-tjänsteman tvingas sluta efter avslöjandet om näthat

"Kan inte ha en person som skriver såna saker"
1:47 min

Den tjänsteman som arbetar för Sverigedemokraterna och har gjort rasistiska inlägg på forumet Flashback lämnar sin tjänst med omedelbar verkan i dag, enligt sverigedemokratiska EU-parlamentarikern Kristina Winberg.

– Jag och partiet har insett konsekvenserna av det han har skrivit så han har fått gå med omedelbar verkan i dag. Med tanke på hur han har uttryckt sig, vi står absolut inte bakom det. Vi kan inte ha en person som skriver såna saker, säger hon.

Tjänstemannen har bland annat varit politisk sakkunnig hos Sverigedemokraterna och anställd av EU-parlamentet, men tvingas alltså lämna sin tjänst efter Aftonbladets avslöjande. Genom journalistkollektivet Researchgruppen har tidningen fått tillgång till en databas med en stor mängd användarnamn på Flashback kopplade till mejladresser.

Aftonbladet har sen granskat trådar med rasistiskt och brottsligt innehåll och identifierat användare som i skydd av anonymitet hotar, hatar och hetsar folk att begå brott. Chefredaktör Jan Helin vill att publiceringen ska skapa en debatt om tonen på nätet.

– Yttrandefriheten i Sverige stadgar att den inte tillåter till exempel hets mot folkgrupp och rena förtalskampanjer mot enskilda personer. Det material som vi exponerar och granskar är sånt som man verkligen kan ifrågasätta om det står i överensstämmelse med svensk lagstiftning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".